Det har gått fem år sedan svenska FN-experten Zaida Catalán och hennes amerikanske kollega Michael Sharp mördades under ett uppdrag i Kongo Kinshasa.
För drygt två veckor sedan föll domen i Kongo Kinshasa. Hela 51 personer har dömts till döden och den största skulden läggs på milisgruppen Kamuina Nsapu.
– När vi hörde från FN då att en del skulle kunna dömas till dödsstraff så blev vi alldeles förskräckta, både familjen Sharp och vi, säger Maria Morseby.
”De som beställde mordet går fria”
Hösten 2018 avslöjade Uppdrag granskning uppgifter om att den kongolesiska säkerhetstjänsten och militären kan ha varit inblandade i morden – uppgifter som den dåvarande regeringen i Kongo slog ifrån sig och kallade för lögner.
Men Uppdrag granskning har även avslöjat hur en överste i den kongolesiska militären, Jean de Dieu Mambweni, ljugit under rättegången om sina kontakter med FN-experterna. När domen meddelades dömdes han till 10 års straffarbete för tjänstefel – men inte för att ha varit inblandad i morden.
– Jag känner att de som ligger bakom mordet på Zaida, det högre maktskiktet, de har skyddat överste Mambweni, säger Maria Morseby.
Vad är det du saknar då i den här domen?
– Nu blir de som döms och straffas de som genomförde det här, naturligtvis fruktansvärda hemska handlingar – de får betala hela priset, men de som beställde mordet går fria.
Sannolikt kommer domarna att överklagas. Dessutom pågår flera utredningar kring andra personers inblandning i morden. FN bistår den kongolesiska utredningen för att komma längre och eventuellt åtala och döma ännu fler personer.
Missa inte Uppdrag granskning
Se reportaget ”FN och mörkläggningen” från 2018 på SVT Play.