Hösten 2012 publicerades en rekryteringsfilm som uppmanar fler svenskar att delta i kriget i Syrien. Gruppen kallar sig ”svenska mujahideen”. Foto: Film för rekrytering av svenskar till Syrien

Många jihadresenärer till Syrien från Sverige

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Enligt en studie av ICSR ligger Sverige på tredjeplats bland europeiska länder med antal medborgare som krigar i Syrien per capita.

Minst ett åttiotal personer har åkt från Sverige till Syrien och anslutit sig till grupper som står Al Qaida nära. Enligt Uppdrag gransknings uppskattning har ett femtontal hittills dött i Syrien.

– De är unga, de är påverkbara. Många har en varierad bakgrund, de kommer oftast inte från Syrien utan från andra länder. Vissa av dem kommer från väldigt struliga bakgrunder. Vissa har småkriminella bakgrunder och därför är inte steget så hemskt långt att ta att ge sig in om de här kretsarna, säger Magnus Ranstorp, forskningschef på Försvarshögskolan.

UG – Bilals resa

Syrien är den konflikt som lockar flest jihadresenärer från såväl Sverige som andra europeiska länder. ICSR (The International Centre for the Study of Radicalisation) uppskattar att 18 procent av de utländska krigarna i Syrien kommer från Europa.

– De har ett väldigt sekteristiskt konspiratoriskt vi-och-dom-tänkande. De vill skapa en islamistisk emiratstat. Det finns en religiös dimension i detta men för alla kanske den inte är så stark utan de har inte goda kunskaper kring de här religiösa dimensionerna, säger Magnus Ranstorp.

I förhållande till befolkningsmängd så är kom Sverige på tredje plats i antal personer som krigar i Syrien, bara Belgien och Danmark har fler. Trots det gör politikerna väldigt lite och beredskapen för att förebygga radikalisering är mycket låg i Sverige.

– Politikerna gör väldigt lite. De diskuterar detta väldigt lite både nationellt men också lokalt sett. Det här är ju ingen valfråga för det första. Och det är också väldigt känsliga frågor, säger Magnus Ranstorp.

ICSR är ett samarbete mellan King’s Collage London, University of Pennsylvania, the Interdisciplinary Center Herzliya, the Jordan Institute of Diplomacy och Georgetown University.  

Fakta

De fem europeiska länder med flest jihadresenärer till Syrien

1, Belgien: upp till 27 stridande per befolkningsmiljon

2, Danmark: 15

3, Nederländerna 9

3, Sverige 9

4, Norge 8

5, Österrike 7

Källa: ICSR – Up to 11,000 Foreign Fighters in Syria; Steep Rise Among Western Europeans, Aaron Y. Zelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Bilals resa

Mer i ämnet