Tillsammans har tre män från Putins vänkrets skött en tredjedel av de rekordstora summorna som satsats inför OS i Sotji. Foto: TT/AP/Alexei NikolskyVisa alla (2)
Visa alla (2)

Männen bakom Putins OS

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Vinter-OS i Sotji är ett prestigeprojekt för Vladimir Putin. Och precis som många andra högprioriterade områden i den ryska statsapparaten så sköter presidentens rika vänner förberedelserna inför spelen. Projekt med mångmiljardbudgetar utan ekonomisk insyn. – Allt i Ryssland, varje större projekt som är sponsrat av staten är på något sätt kontrollerat av Putins vänner, säger Garri Kasparov, regimkritiker och schacklegend.

Två av de största projekten som genomförts inför i Sotji har utförts av Putins nära vänner. Bakom den stora transportleden till skidanläggningarna i bergen står RZD, det statliga järnvägsbolaget och dess chef – presidentens vän Vladimir Jakunin. Renoveringen av stadens flygplats sköttes av mångmiljardärerna de båda bröderna Rotenberg, även de vänner till Vladimir Putin. Tillsammans har de tre männen från Putins vänkrets skött en tredjedel av de rekordstora summorna som satsats inför OS i Sotji.

Vladimir Jakunin

Tågbolagets president började sin karriär i Putins födelsestad Sankt Petersburg. 1996 grundade de det omtalade sommarstugekooperativet ”Ozero” cirka tio mil norr om Sankt Petersburg tillsammans med sex andra, alla sedermera ryska makthavare.

Det statliga järnvägsbolaget som Vladimir Jakunin är chef för är omtalat för hård arbetsmiljö och för att det förbiser den ryska arbetslagstiftningen. Utanför Moskva har järnvägsledaren uppfört en gigantisk datja, ett sommarboende, värderat till mellan 450 och 650 miljoner kronor. Anläggningen är komplett med garage för 15 bilar, gästhus, tennisbana och tusentalet meter underjordiska gångar.

– Han är Putins vän. Allt går genom Putin. Ingenting kan hända på RZD utan att han får reda på det. Om Jakunin i mer än tio år har varit chef för RZD och Putin låter honom vara det, så måste han vara nöjd med hans jobb, berättar Georgij Alburov antikorruptionsaktivist som har studerat Jakunins tillgångar.

Det största enskilda kontraktet som delats ut i samband med OS i Sotji gick till Jakunins RZD. En järnväg och väg mellan staden och skidanläggningarna i bergen. Projektet kostade över 50 miljarder kronor.

Bröderna Rotenberg

Arkadij och Boris Rotenberg lärde känna Putin redan i skolan. Arkadij tränade den ryska kampsporten Sambo tillsammans med presidenten. Idag är bröderna bland Rysslands rikaste män med tillgångar på tiotals miljarder kronor. Inför OS har de fått byggorder på sammanlagt 50 miljarder kronor, bland annat ombyggnaden av flygplatsen i Sotji. Tillsammans med Gennadij Timtjenko har bröderna Rotenberg köpt finska hockeylaget Jokerits arena.

Gennadij Timtjenko

Grundade tillsammans med svenske oljemannen Thorbjörn Törnqvist oljehandelsbolaget Gunvor. Han är sedan länge vän med Vladimir Putin och kampsportskompis med presidenten och med Arkadij Rotenberg. Gennadij Timtjenko köpte in sig i byggkoncernen SK Most 2012. Företaget har utfört flera av de mest påkostade infrastrukturinvesteringarna på uppdrag av RZD, kontrakt som knöts innan 2012. Enligt Forbes har han en förmögenhet på 92 miljarder kronor.

Reportrar: Björn Tunbäck och Per Shapiro

Text: Gunnar Rensfeldt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG – Ett OS byggt på sorg och tårar

Mer i ämnet