Marika Sellgren har levt hela sitt vuxna liv med psykisk sjukdom. Foto: SVT/Emil Larsson

Marika om socialministerns lösning för psykiskt sjuka: “Jag tycker att det är lamt”

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Granskningen av Marika Sellgrens livsöde har berört många. När programmet sändes satt Marika med en vän och kände sig glad – samtidigt är hon kritisk till att socialministern lägger ansvaret på kommunerna för att psykiskt sjuka ska ha en värdig tillvaro.
– Socialtjänsten säger att de inte kan erbjuda boende, psykiatrin säger att det är socialtjänstens ansvar. Det är galet att det inte är en enhet.

På Uppdrag gransknings Facebook-sida skriver personer efter att ha sett hur psykiskt sjuka Marika vräks från sitt hem och hamnar på ett härbärge, bland aktiva missbrukare.

“Jag kan inte tänka om någonting annat från igår. Marika, vi tänker på dig, det måste du veta.”

“Observera att vem som helst av oss medborgare kan drabbas av sjukdom som Marika. Finns inget facit om vem som kommer att drabbas. Därför är det sorgligt att se hur vårt gemensamma samhälle behandlar sjuka, som inte klarar sig själv.”

“Uppdrag granskning hälsa Marika. Säg att hon fortsätter kämpa. Hon är min hjälte”

Marika: Jag blir påverkad av ovissheten

Socialtjänsten ändrade senare sin bedömning och placerade Marika på ett korttidsboende – men flera personer har undrat hur det gått sedan dess. Hon berättar för Uppdrag granskning att hon nyligen haft ett möte med socialtjänsten efter att ha ansökt om träningslägenhet.

– Men de sa att om jag fortsätter driva min ansökan kommer de att avslå. De vill vänta och se. Men vad väntar de på? Kanske om jag ska få något slags psykiskt sammanbrott, men tänk om jag får det på grund av den här ovissheten, säger Marika och fortsätter:

– Jag ska visa framfötterna nu men vet inte vad det är soc vill se. Jag blir bara orolig, jag blir hemskt påverkad av ovissheten.

“Jag hade ju haft rampfeber”

I en intervju om Marikas fall säger socialminister Lena Hallengren (S) att kommunerna bär ansvaret för att alla medborgare ska kunna leva utifrån sina förutsättningar, även med psykisk sjukdom.

Marika tycker att det är lamt.

– Vi som behöver den här hjälpen är ute efter goda institutioner för dem som behöver, olika typer av platser, inte att människor ska spärras in som förr i tiden. Psykiatrireformen funkade inte. Det behövs en psykiatrireform 2. Folk dör ju och det spelar ingen roll om Hallengren säger att kommunerna ska skärpa sig.

När programmet sändes i SVT1 på onsdagskvällen tittade Marika tillsammans med en vän.

– Det kändes så bra. Jag hade ju haft rampfeber så det blev en lättnad när allt kom ut. Vi åt god ost tillsammans och sedan fick jag så vänliga meddelanden från människor, berättar hon.

– Programmet handlar ju om ett generellt problem, det förstår jag, men kommer det att bli någon skillnad för mig? Jag misströstar.

Uppdrag gransknings reportage Marikas kamp finns på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vem kan rädda Sanne?

Mer i ämnet