Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anders Ygeman (S) om Uppdrag gransknings avslöjande. Foto: SVT

Migrationsministern om avslöjandet: ”Religiöst hyckleri”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Migrationsminister Anders Ygeman (S) säger att församlingar som ägnar sig åt kriminell verksamhet inte ska få några statliga bidrag. Han kallar agerandet från de shiamuslimska företrädarna i Uppdrag gransknings reportage för ”religiöst hyckleri”.

Uppdrag granskning har avslöjat hur shiamuslimska ledare förrättar ”njutningsäktenskap”, tidsbestämda giftermål mot betalning där syftet är sex.

Läs mer: Shiamuslimska imamer i Sverige viger kvinnor som köps för sex

Totalt har 15 shiamuslimska församlingsföreträdare i Sverige erbjudit sin hjälp att förrätta ”njutningsäktenskap” till SVT:s både manliga och kvinnliga medarbetare, som använt fejkade identiteter i kontakten med församlingarna. Några har själva varit intresserade av kvinnan. Andra har förmedlat främmande män till henne. 

Anders Ygeman (S) säger att han blir upprörd när han tar del av Uppdrag gransknings avslöjande.

– Jag tror att ganska många muslimer också blir upprörda av det de ser.

M: ”Kultur som inte hör hemma i Sverige”

Riksdagsledamoten Maria Malmer Stenergard (M) ser även hon allvarligt på avslöjandet.

– Det är helt vedervärdigt hur man exploaterar kvinnor på det här sättet. Det vittnar om en kultur som inte hör hemma i det svenska samhället, säger Stenergard och fortsätter:

– Det krävs att man utför en total översyn av alla liknande organisationer och föreningar. Samtidigt vill vi moderater se ett förbud mot bidrag till etniska föreningar överlag, säger Stenergard.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.