Miljarder i satsning på ny vindkraftpark – har lämnat småföretagare i kris

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Småföretagare vittnar om att ha blivit lurade på miljoner, miljöbrott utreds av åklagare – och mellan de ansvariga finns en djup ekonomisk konflikt. Det skulle bli en av norra Europas största vindkraftparker, men miljardbygget utanför Härnösand har kantats av problem och kriser.

Småföretagaren “Roger” beskriver stora förhoppningar när han, och flera andra mindre entreprenörer, skulle få börja jobba med miljardprojektet i Viksjö utanför Härnösand.

– Det blev raka motsatsen, jag har jobbat gratis i flera månader, säger han i dag.

Vindkraftparken Hästkullen

“Roger” beskriver det som en ekonomisk våldtäkt. Och han är inte ensam.

Uppdrag granskning kan berätta att ett 30-tal företag i dag har obetalda räkningar på minst 60 miljoner efter att ha anslutit sig till vindkraftbygget.

“Var har de gömts undan?”

Sven-Erik Hansson från Nynäshamn står i dag med obetalda räkningar på nära åtta miljoner där den sista utbetalningen kom i september förra året, berättar han.

– Pengarna som skulle ha betalats ut till oss underentreprenörer måste finnas någonstans. Var har de gömts undan?

I botten finns en ekonomisk tvist mellan de stora aktörerna i projektet, den tyska totalentreprenören Nordex och det svenska företaget Active Works – som i sin tur anlitat de mindre entreprenörerna.

Konflikten blossar upp då bygget stoppas efter en inspektion från länsstyrelsen, där flera misstänkta miljöbrott upptäcks. Göran Solig, vd för Active Works, uppger att allt skett på order av Nordex.

– Vi har inte gjort någonting i parken utan att de har instruerat oss hur vi ska bära oss åt, säger han.

“Vi har betalat 20-30 miljoner”

Active Works har vid tiden då bygget stannar fått totalt 123 miljoner utbetalt från Nordex. Men nu börjar även småföretagarna som arbetar på marken för Active Works att efterlysa sina pengar.

Men fakturor förblir obetalda. Enligt Active Works är orsaken att Nordex inte betalat tillräckligt för jobbet deras underentreprenörer gjort i parken.

– Vi har betalat 20 till 30 miljoner mer än vi har fått av Nordex, säger Göran Solig.

Uppdrag granskning har bett om att få ta del av betalningarna från Active Works, men Göran Solig hänvisar till den pågående tvisten och vill inte redovisa siffrorna.

Hotas av konkurs

Nordex menar å sin sida att de har betalat Active Works enligt kontraktet.

– Jag tänker inte kommentera våra interna beräkningar men jag vet inte vad de baserar de här siffrorna på. Vi har betalat Active, kanske till och med för mycket, för det arbete de har utfört.  säger Tim Carpenter, vd på Nordex Sverige.

Småföretagarna som arbetar på marken har rätt till ersättning, även under byggstoppet som nu varat i omkring ett halvår. Ett byggstopp som Nordex menar är Active Works ansvar.

– Vi har ingen skyldighet att betala Active för kostnader i samband med stoppet. De har orsakat det här stoppet, anser vi. Det är den frågan det nu tvistas om. Av den anledningen har vi inte ersatt dem för de kostnader som kan ha uppstått när små lokala entreprenörer har fått avbryta sin verksamhet.

Active Works och ett närstående bolag hotas i dag av konkurs för skulder på flera hundra miljoner, varav en stor del till underentreprenörerna i Viksjö. Båda är under rekonstruktion. Active Works har också inlett en skiljedomsprocess gentemot Nordex.

Reportaget Borta med vinden sänds onsdag 29 april. Du kan se det 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Fakta: Aktörerna i vindkraftbygget

• 5,5 miljarder investeras i vindkraftparken utanför Härnösand som ska stå klar 2021. 114 vindkraftturbiner ska på plats.

• Det är det tyska energibolaget RWE som äger vindkraftparken tillsammans med den schweiziska storbanken Credit Suisse som står för 80 procent av investeringen.

• RWE och Credit Suisse har bildat projektbolaget Nysäter Wind.

• Nysäter Wind tar in det tyska bolaget Nordex som totalentreprenör, för att leverera en “nyckelfärdig” vindkraftpark.

•  Nordex har tecknat kontrakt med tre huvudentreprenörföretaget där Stockholmsföretaget Active Works fått det största uppdraget.

• Active Works har i sin tur skapat en kedja av ett 40-tal underentreprenörer för att bygga vägar och annan infrastruktur.

• Active Works har tvingats lämna parken.

• Sedan februari har Nordex istället kontrakterat Skanska. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet