Indiens transportminister Nitin Gadkari kallar avslöjandet för grundlöst – men mejl som Uppdrag granskning tagit del av visar på motsatsen. Foto: Rajat Gupta/EPA/SVT

Ministern: ”Bussuppgifterna falska”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Avslöjandet att Indiens transportminister Nitin Gadkari mottagit en buss av Scania i samband med sin dotters bröllop avvisas nu av ministern. Enligt honom är uppgifterna påhittade – men kommunikation mellan hans söner och Scaniachefer visar något annat.

SVT Nyheter och Uppdrag granskning har tillsammans med tyska tv-bolaget ZDF kunnat avslöja detaljerade uppgifter ur en internrevision som busstillverkaren Scania gjort. 

Uppgifterna handlar bland annat om en exklusiv specialtillverkad buss som Scania lämnat 2016 till ett bolag nära kopplat till ministerns familj. Bussen skulle användas vid ministerns dotters bröllop.

I Nitin Gadkaris officiella svar skriver han att uppgifterna om en lyxbuss till honom och ett närstående bolag är ”skadliga, påhittade och grundlösa”. Ministern och hans familj har ”inget med bussen att göra”. Inte heller har familjen något att göra med något bolag eller personer som kan vara kopplade till köpet av bussen, enligt ministern.

Scaniamejl visar: bussen var viktig

Men mejl mellan Scaniachefer i Indien och Södertälje visar att leveransen av en buss till ministern var viktig för det svenska bolagets framtid i Indien:

”Det här är en mycket viktig milstolpe för oss. Transportministern har väntat på den här bussen. Det är mycket viktigt att leverans sker i mitten av december, eftersom han vill använda bussen vid en viktig familjetillställning.”

I andra mejl mellan en Scaniachef och ministerns söner diskuteras bussens utrustning: 

”Var vänlig och meddela om ni har några särskilda önskemål eller vill göra några modifieringar. Jag kommer att möta er personligen för ett slutgiltigt godkännande. Vi kommer att erbjuda en speciellt framtagen grafisk design enligt era önskemål, samt invändig färgsättning enligt era önskemål.”

Volkswagen kritiserar Scania

I uttalandet från ministerns departement beskrivs Nitin Gadkari som en pionjär när det gällde att introducera Scanias etanolbussar i staden Nagpur och att föra in gröna transporter i Indien. 

Gadkari lägger också till att han uppmanat Nagpurs kommunala bolag att starta ett pilotprojekt med Scania – men att arrangemanget enbart var ”kommersiellt” och att Gadkari och hans familj inte hade någonting med det att göra. 

Både Scania och Volkswagen bekräftar att bussen varit avsedd för Gadkaris familjehögtid. Volkswagen bekräftar att bussen finansierades av Volkswagen finans med garantier från Scania. VW kritiserar även Scania för att “bussaffären” har varit svårutredd och “inte skötts enligt Scanias regler”. Scania medger till SVT att man även har betalat en del av kostnaderna för bussen.

I ministerns uttalande beskrivs avslöjandet som ”olyckligt” och en del av en ”ondskefull och illvillig” kampanj för att skada Gadkaris ”fläckfria” rykte som en person med en ”oklanderlig integritet”.

Se hela reportaget

Uppdrag granskning ”The Scania way” finns redan nu på SVT Play. Det sänds också onsdag 10 mars klockan 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.