Rumäniens nya utbildningsminister anser inte att den tidigare granskningen som gjorts av landets vårdskolor är tillräckligt omfattande Foto: SVT

Ministern lovar ny granskning av vårdskolor i Rumänien

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Köpta examensbevis och inskrivna elever som inte är närvarande på skolorna är välkända problem i Rumänien. Nu lovar utbildningsministern en ny omfattande granskning av landets vårdskolor.
– Den eftergymnasiala medicinska utbildningen är en katastrof, säger Mircea Timofte, ordförande i organisationen som utfärdar rumänska sjuksköterskelegitimationer.

Enligt Mircea Timofte är kunskapsnivån på sjuksköterskor ofta så låg att sjukhus i Rumänien genomför tester för att se om de är utbildade innan man anställer.

Han ger ett exempel från ett sjukhus:

– Av 300 utbildade sjuksköterskor lyckades de inte välja ut 30. Endast en del av tjänsterna tillsattes. Så pass dålig är nivån.

“Finns en del oegentligheter”

Fenomenet är välkänt för regeringens kontrollorgan för vårdskolor. Ordförande Dan Tremen blev inte förvånad över Uppdrag gransknings avslöjande.

–  Det har funnits fall där diplom har utfärdats på ett olagligt sätt, säger han.

När granskningen av de falska sjuksköterskorna i Sverige blev en nyhet i Rumänien för drygt ett år sedan gick dåvarande utbildningsministern ut och lovade att alla landets vårdskolor skulle granskas.

Men ett år senare har inte mycket hänt.

– Ur vår synvinkel finns en del oegentligheter. Exempelvis ostyrkt frånvaro. Men inget är av sådan natur att vi kan påstå att diplom utfärdas på olagligt vis, säger Dan Tremen.

Lovar ny granskning

Resultatet av granskningen är inte offentlig eftersom den nuvarande ministern inte är nöjd med innehållet och vägrar skriva under rapporten.

– Vi har nämligen konstaterat att kontrollerna inte var övergripande. Man har inte berört alla problem på respektive skola, säger utbildningsminister Monica Anisie till Uppdrag granskning.

Hon fortsätter:

– Efter vad jag har sett, innehåller rapporten inga som helst åtgärder som utbildningsdepartementet borde vidta.

Nu ska återigen en omfattande granskning dra igång, lovar ministern. Enligt henne finns 305 privata och statliga vårdskolor i Rumänien.

Spela videon för att höra reporter Karin Mattisson berätta om granskningen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Spela videon för att höra reporter Karin Mattisson berätta om granskningen. Foto: SVT

Se reportaget Sjuksköterskebluffen: Del 2 på SVT Play.

  • Sedan Uppdrag gransknings första avslöjande om de falska sjuksköterskorna startade Socialstyrelsen en utredning, som landade i en polisanmälan mot fem personer som misstänktes för ”brukande av osann urkund”.
  • De fall åklagaren utredde lades ner i december eftersom preskriptionstiden hade gått ut.
  • Socialstyrelsen anmälde också till Ivo, inspektionen för vård och omsorg. Eftersom vårdgivarna ansåg att personerna inte varit ett hot mot patientsäkerheten lades ärendena ner. Det gjordes också i de fall där personerna inte arbetade som sjuksköterskor vid tillfället för utredningen.
  • I dag har fyra av de polisanmälda sköterskorna kvar sina legitimationer. Några jobbar – de andra kan när som helst söka jobb inom vården. En av dem har fått sin legitimation indragen efter att själv ha bett att få den återkallad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sjuksköterskebluffen

Mer i ämnet