Beatrice Nimereanu är ställföreträdande generaldirektör på Föreningen för sjuksköterskor i Rumänien, den myndighet som godkänner intygen. Foto: SVT

Skolor i Rumänien utfärdar examensbetyg till personer som inte studerat

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Skolor i Rumänien intygar att elever, som senare fått sjuksköterskelegitimation i Sverige, har studerat heltid på deras utbildningar. Men Uppdrag granskning kan visa att flera elever under samma period varit skrivna och haft inkomst i Sverige.

– Det är frustrerande för hela samhället, säger en ansvarig vid myndigheten som godkänner examensintygen i Rumänien.

En person har jobbat med olika byggprojekt i Stockholm och tjänat runt 300 000 kronor om året. En annan har jobbat heltid på ett lager i Skåne.

Båda är exempel på personer som har fått intyg på genomförda sjuksköterskestudier från rumänska skolor. Och intygen gäller tidsperioder då de samtidigt haft inkomster i Sverige.

Sjuksköterskebluffen

 – Systemet tillåter inte distansstudier i medicin. Det är obligatoriskt att vara på plats här på universitetet, säger Mircea Simionescu, universitetsrektor vid Dimitrie Cantemir i Rumänien. 

Skolan är en av fem som Uppdrag granskning kan avslöja har gett examensbetyg till personer som samtidigt har varit skrivna och arbetat i Sverige.

”Något alla diskuterar” 

Uppdrag granskning kontrollerar flera sjuksköterskor som har legitimation i Rumänien – och nu också i Sverige. Beatrice Nimereanu är ställföreträdande generaldirektör på Föreningen för sjuksköterskor i Rumänien, den myndighet som godkänner intygen.

– Det är inte trevligt att höra, för att vi har väldigt bra yrkespersoner och vi kan inte göra mycket åt det, säger hon. 

 Men det är inte första gången hon hör om studenter som fått examensbevis från utbildningar de inte genomfört.

– Det här är något som alla diskuterar. Men sådana rykten måste bevisas. 

Lärarna tog emot pengar 

Samtidigt finns exempel från Rumänien där brott avslöjats. Nyligen blev en av skolorna som Uppdrag granskning varit i kontakt med av med sitt tillstånd, på grund av korruption. En ung kvinna kunde till exempel skriva slutexamen efter endast en dag på skolan.

Journalisten Dani Stanciu avslöjade skandalen. Han berättar för Uppdrag granskning att lärare vittnade om att hela systemet byggde på att lärare fick ersättning av eleverna. Det visade sig också att eleverna fick svar till provfrågor i förväg.

Chefen för skolan dömdes till fängelse.

– Det är frustrerande för hela samhället, säger Beatrice Nimereanu.

Uppdrag granskning har försökt få en intervju med någon på utbildningsdepartementet i Rumänien angående avslöjandet, men de vill inte ställa upp. Skolornas tillsynsmyndighet skriver i ett mejl att uppgifterna kan handla om enskilda fall, men att man inte kan dra några generella slutsatser om sjuksköterskeutbildningar i Rumänien.

Uppdrag gransknings reportage Sjuksköterskebluffen sändes i SVT1 onsdagen den 14 november och finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjuksköterskebluffen

Mer i ämnet