Granskningen om falska sjuksköterskor i fem steg

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Falska sjuksköterskor på svenska sjukhus. Personer med äkta examensbevis, men som inte suttit i skolbänken – utan varit i Sverige där de arbetat med andra saker som hönsuppfödning, lagerarbete eller pluggat SFI. Här är Uppdrag gransknings avslöjande och dess konsekvenser i fem steg.

Det har gått drygt ett år sedan Uppdrag granskning mötte sjuksköterskan ”Alex” utanför Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Han var bara en av ett flertal sjuksköterskor vars legitimation visade sig vara en bluff. 

Sedan dess har granskningen blivit en stor nyhet i Rumänien. I Sverige har myndigheterna fortfarande svårt att komma åt problemet. Och sjuksköterskan ”Alex” har fått ett nytt arbete.

Sjuksköterskebluffen

Spela klippet ovan för att höra Uppdrag gransknings reporter Karin Mattisson förklara granskningen i fem steg.

Se reportaget Sjuksköterskebluffen: Del 2 på SVT Play.

Detta har hänt sedan avslöjandet:

  • Sedan Uppdrag gransknings första avslöjande om de falska sjuksköterskorna startade Socialstyrelsen en utredning, som landade i en polisanmälan mot fem personer som misstänktes för ”brukande av osann urkund”.
  • De fall åklagaren utredde lades ner i december eftersom preskriptionstiden hade gått ut.
  • Socialstyrelsen anmälde också till IVO, inspektionen för vård och omsorg. Eftersom vårdgivarna ansåg att personerna inte varit ett hot mot patientsäkerheten lades ärendena ner. Det gjordes också i de fall där personerna inte arbetade som sjuksköterskor vid tillfället för utredningen.
  • I dag har fyra av de polisanmälda sköterskorna kvar sina legitimationer. Några jobbar – de andra kan när som helst söka jobb inom vården. En av dem har fått sin legitimation indragen efter att själv ha bett att få den återkallad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjuksköterskebluffen

Mer i ämnet