Uppdrag gransknings ansvarige utgivare, Ulf Johansson. Foto: Linda Haglund

Uppdrag gransknings ansvarige utgivare: Därför publicerar vi inte namn på sjuksköterskorna

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning avslöjar nu att det är möjligt att bli legitimerad sjuksköterska – utan att genomgå utbildningen. Granskningen visar att det sker på ett sätt som myndigheter inte lyckats genomskåda. Här skriver Uppdrag gransknings ansvarige utgivare Ulf Johansson om varför de enskilda personerna inte namnpubliceras.

Uppdrag gransknings Karin Mattisson avslöjade redan i mars 2016 att det fanns stora brister i hur tillsynsmyndigheten och sjukvården säkerställer att personalen uppfyller kravet på legitimation och korrekt utbildning. Men nu kan vi visa att det fortfarande finns möjligheter att ”lura” systemet och att det i dag arbetar sjuksköterskor utan sjuksköterskeutbildning på svenska sjukhus.

Det finns exempel på personer med förfalskade avgångsbetyg men det finns också personer som skaffat sig riktiga avgångsbetyg – utan att ha gått utbildningen. Eftersom avgångsbetygen är utfärdade av yrkesskolor inom EU så ger Socialstyrelsen – efter kontroller med landets myndigheter – grönt ljus och utfärdar svensk legitimation.

Sjuksköterskebluffen

Vi kan visa att några av de här personerna avslutat sina anställningar men det finns också exempel på sjuksköterskor som inte genomgått utbildningen men som ändå arbetar kvar på svenska sjukhus.

Därför avslöjar vi inte identiteten

Som ansvarig utgivare har jag beslutat att inte publicera namn på de enskilda personerna. Enligt våra etiska regler ska vi vara mycket restriktiva med namnpubliceringar och i det här fallet skulle vi orsaka en orimlig publicitetsskada om vi avslöjade identiteten.

Vi kan belägga att personerna inte genomgått utbildningen. Men ingen vet i dag hur många fler som fuskat sig till sin legitimation.

Det är uppenbart att det handlar om ett systematiskt fusk, och detta har redan lyfts till EU-nivå. Uppdrag granskning har genomfört en systemgranskning och visat att fusket sker på sex olika skolor. Det innebär att falska sjuksköterskor kan arbeta överallt i Europa.

Uppdrag gransknings reportage Sjuksköterskebluffen sändes i SVT1 onsdagen den 14 november och finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjuksköterskebluffen

Mer i ämnet