Ministern om coronastödet: Har fått signaler om att det inte fungerat

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Vittnesmål om bristande kontroller och tips om misstänkt fusk som lagts åt sidan utan djupare granskning. Näringsminister Ibrahim Baylan (S) gav uppdraget att sköta korttidsstödet till Tillväxtverket – han säger till Uppdrag granskning att han fått signaler om att det inte fungerat.

Uppdrag granskning har kunnat berätta om bristande kontroller när Tillväxtverket delat ut 38 miljarder i skattemedel som stöd till krisande företag under Coronapandemin.

Den som gav uppdraget till Tillväxtverket var näringsminister Ibrahim Baylan (S). Han säger att myndigheten valdes ut eftersom de är vana att hantera bidrag till näringslivet.

Har du fått signaler om att det inte har fungerat?

 – Ja, vi har ju fått signaler eftersom vi haft kontinuerliga möten från departementets sida med Tillväxtverket. Vi har, både när det har brustit i att man inte får ut mer resurser, sett till att de har fått dem i form av pengar för att kunna anställa mer människor, men också gjort förändringar av regelverken kontinuerligt under pandemin.

“En grannlaga uppgift”

Tillväxtverket har fått in närmare 3 000 tips om 1 200 företag som på olika sätt ska ha fuskat i sina ansökningar om korttidsstöd. Totalt har myndighetens utredningar av tips lett till återkrav på 280 miljoner kronor – men tips om cirka 660 företag har myndigheten läst och sedan lagt åt sidan.

Litar du på att de har granskat tipsen ordentligt?

–  Jag förväntar mig att man gör det. Sedan är det ju en grannlaga uppgift när det är så många. Men jag förväntar mig att man går igenom var och en av dem, säger Ibrahim Baylan (S).

Spela klippet för att se intervjun med ministern.

Missa inte Uppdrag granskning

Reportaget ”Pandemibankomaten” finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.