Ministern om psykiskt sjuka Marikas situation: ”Ett bedrövligt exempel”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Kommunerna och regionerna har ett ansvar för att personer som psykiskt sjuka Marika Sellgren inte ska fara illa – men någon ny lagstiftning är inte svaret på problemen. Det säger socialminister Lena Hallengren (S) till Uppdrag granskning.

Uppdrag granskning har kunnat berätta om psykiskt sjuka Marika Sellgren som, när hon vräks från sin lägenhet och blir hemlös, placeras av socialtjänsten på härbärget Rysseviken utanför Stockholm. Där bor hon tillsammans med andra psykiskt sjuka – och aktiva missbrukare som kan ta droger på boendet.

Från 1 januari till 22 maj i år gjorde polisen 23 utryckningar till Rysseviken, bara de senaste fem åren har fyra personer dött där.

Vem kan rädda Sanne?

Socialminister Lena Hallengren (S) är kritisk till att Marika placeras på härbärget.

– Det är klart att samhället har ett ansvar när människor inte bara behöver tak över utan när man faktiskt behöver vård för en psykiatrisk sjukdom och diagnos – och det är ju inte det Rysseviken erbjuder.

“Marika hamnar emellan”

Marika Sellgren blir vräkt från sin lägenhet efter att ha hamnat i konflikter med grannar och socialtjänsten. Hon döms bland annat för att ha hotat en granne. Enligt ett läkarintyg kan hon, på grund av sin psykiska sjukdom, inte förändra sitt beteende.

Lena Hallengren anser att kommunerna måste ta sitt ansvar för att alla ska kunna leva utifrån sina förutsättningar – och att regionerna ska se till att de som behöver psykiatrisk vård får det.

– När jag ser det här programmet så slår det mig naturligtvis att om man som kommun prioriterar skattesänkningar och har anställningsstopp i socialtjänsten, då är det ju till exempel personer som Marika som hamnar emellan, säger Lena Hallengren.

Hon tror inte att lösningen ligger i att ändra på lagstiftningen.

– Om du frågar om jag som socialdemokrat och socialminister känner med den här gruppen så gör jag absolut det. Men det betyder inte att vi har behov av en ny lagstiftning.

“Jag tycker inte vi ska tillbaka dit”

Lars Edner, som varit Marikas psykolog under många år, är kritisk till uppdelningen av ansvaret för psykiskt sjuka mellan socialtjänsten och psykiatrin. Han kallar den typ av härbärge som Marika placerats på för “det nya mentalsjukhuset”, där psykiskt sjuka blir utan hjälp och stöd.

Socialminister Lena Hallengren anser att det behövs fler goda stödboenden – men några riktiga mentalsjukhus likt de som fanns innan psykiatrireformen vill hon inte se. 

– Jag tycker inte att vi ska tillbaka dit, men vi måste se till att vi har en vård som fungerar.

Så vad är ditt svar på det vi nu har sett?

– Alla har rätt att känna att välfärden finns där man behöver, det är ingen tvekan om det. Och det är heller ingen tvekan om att det här är ett bedrövligt exempel som jag har kunnat ta del av, säger Lena Hallengren.

Rysseviken AB har avböjt att kommentera kritiken som riktats mot boendet. Efter en intervju med Uppdrag granskning har socialtjänsten ordnat ett korttidsboende åt Marika Sellgren.

Uppdrag gransknings reportage Marikas kamp finns på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vem kan rädda Sanne?

Mer i ämnet