Skärholmens moské 2007. Foto: Magnus Hallgren / SVT

Moské med statsbidrag hyste jihadhyllande grupp

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

På Skärholmens moské i södra Stockholm har al Taqwa ungdomsförening anordnat föreläsningar. Gruppen kan knytas till svenska jihadresenärer och det finns medlemmar som hyllar Usama bin Ladin. Samtidigt har Skärholmens moské fått nära en halv miljon i statsbidrag mellan 2010 och 2013.

– Du vill göra en intervju, vi vill inte ställa upp, då är punkten slut, säger en kontaktperson på Skärholmens moské till Uppdrag granskning.

Al Taqwa gruppen skriver citat om jihad, helig kamp, på sin Facebook-sida och hyllar öppet Sulayman al-Alwan, en extrem islamistisk ideolog från Saudiarabien.

– Han är en symbol för, speciellt bland västliga radikala islamister, för islamistiska tänkare som orättfärdigt sätts i fängelse, säger Thomas Hegghammer, forskningsledare vid försvarets forskningsinstitut i Oslo.

Och i ett annat forum diskuterar gruppens företrädare den kanske mest extrema islamisten: Nasir al-Fadh.

– Nasir al-Fadh är den mest radikala islamistideologen man kan finna. Han är för jihadistmiljön vad Breivik är för den högerextrema miljön, så att en radikal islamistmiljö som ser upp till en person som Nasir al-Fadh är att jämföra med att en högerextrem miljö skulle hylla Anders Behring Breivik, säger Thomas Hegghammer.

Enligt Skärholmens moské så har Al Taqwa nu slutat med sina föreläsningar.

Kommer de att fortsätta ha föreläsningar hos er nu då?
– Nej då, säger kontaktpersonen på Skärholmens moské.
Varför inte?
– Det är ju vårat problem, säger kontaktpersonen på Skärholmens moské.

Al Taqwas inofficielle kontaktperson vill inte svara på hur gruppen ser på hyllningarna av döda svenska jihadister och ideologer som Nasir al-Fadh.

– Det är ganska många som har tillgång till det här kontot, säger han och vill inte svara på hur gruppen ser på de extrema ideologerna.

– Varför ska jag svara när jag vet att ni har onda avsikter, nu har jag fått det bekräftat också.

Uppdatering: Ändring av tempus i rubriken: från ”hyser” till ”hyste”. Enligt uppgift från Skärholmens moské så håller al Taqwa inte längre några föreläsningar i deras lokaler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG - Bilals resa

Mer i ämnet