Ett grishuvud placerades utanför moskén i Trollhättan när planerna på en ny moské, en sunnimuslimsk, blev kända. Foto: SVT

Moskékritik blir till muslimhat

Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · Över hela Sverige har det på orter där det planeras moskéer startats grupper i sociala medier som protesterar. Men många av grupperna används också som förevändning för att sprida rasistiska åsikter och rena rama muslimhatet.

– Jag ska tala om för dig att jag är livrädd för muslimer. Om jag skulle träffa någon på vägen, så lovar jag att jag skulle lägga benen på ryggen och springa därifrån.

Kvinnan som vi når på telefon har uttryckt att hon inte vill ha en moské på den ort där hon bor, och hon har varit aktiv i en sådan grupp på Facebook. Men kvinnan är också engagerad i kyrkan och har haft en förtroendepost i kyrkofullmäktige. 

– Jag tycker inte att moskéerna har någonting här i Sverige att göra egentligen.

Reporter: Varför ska dom inte ha rätt att utöva sin religion? Precis som du har? Och gå till kyrkan och...

– Jag tycker lite grann att muslimer är lite annorlunda. (…) Nej, jag säger nej till de här moskéerna. Så får du kalla mig hur mycket rasist du vill. Det skiter jag fullständigt i, säger kvinnan.

Den före detta kyrkopolitikern berättar också att hon tycker att samhället är för generöst mot invandrare.

– Det har liksom totalt gått hål i Sverige här tycker jag. Jag är pensionär. Jag har jobbat i 40 år. Vet du vad jag får i pension? Jag har ju för fan inte råd att leva i mitt eget land. Jag är jätterädd.

Grishuvud utanför moskén

I Trollhättan har debatten pågått länge om moskéer. I staden finns sedan mitten av 80-talet en shiamuslimsk moské. Den brändes ner 1993, men byggdes upp igen. Och nu finns planer på ytterligare en moské i staden, en sunnimuslimsk. Reaktionerna har varit starka, och när planerna på den nya moskén blev kända, så placerade någon ut ett grishuvud utanför den nuvarande moskén.

– Det var skrämmande när man såg det. Jag blev mycket ledsen. Jag tycker det är så onödigt, och jag förstår inte vad meningen med det är? säger Anvar Alladin, före detta imam på moskén.

Den sunnimuslimska församlingen upprördes också av dådet med grishuvudet. De håller idag till i två lägenheter som man gjort om till en bönelokal. Sabri al-Harbiti tycker att synen på muslimer har förändrats under alla år han bott i Sverige. Nu hör han saker han inte fått höra tidigare i Sverige.

– Ja, bland annat ”åk hem”. I 50 år har man slitit häcken av sig, jobbat hårt och varit en vanlig medborgare här utan att höra talas om ”åk hem”. Men så nu, plötsligt så hör man ”Åk hem, svart skalle”, säger han och fortsätter.

– Idag hör vi mer om just avsky och hat gentemot islam och muslimer. För några år sedan kunde jag inte identifiera några sådana aspekter. Idag hör man det ofta, och det är självklart oroande för oss som har bott här länge, för våra barn som är födda här och håller på att växa upp, och för framtida generationer också.

”Muslimjävlar”

På Facebooksidan ”Vi som inte vill ha moskéer i Trollhättan” så samlas några av de mest rasistiska kommentarerna. Bland annat har någon publicerat en bild på grishuvudet utanför moskén, med en ”smiley” intill. Vi kontaktar en av männen som skrivit på sidan.

–De hör hemma där de kommer ifrån. Inte någon annanstans. De ska inte vara i Sverige överhuvudtaget, säger mannen, och fortsätter:

– Det handlar inte om att jag uppviglar någon annan, utan det är min personliga åsikt, och jag tycker att man ska skicka packet där de hör hemma.

Han bor själv inte i Trollhättan men engagerar sig i invandrarkritiska grupper i hela landet. Reporter: Tycker du inte att folk ska ha rätt att utöva sin egen religion?

– Jo, folk ska få rätt att utöva sin religion, men inte sådana jävla muslimjävlar. Och det är ingen religion överhuvudtaget, det är bara ett pack.

30-tal Facebookgrupper

Uppdrag granskning hittar ett 30-tal Facebookgrupper mot islam eller moskéer. Den äldsta av dem skapas sannolikt 2009, och därefter fortsätter liknande grupper växa fram över hela landet, många av dem liknar varandra påfallande mycket. Många av grupperna har som idé att vara kritisk mot islam eller mot byggen av exempelvis moskéer, och många av dem tycks rymma många rasistiska kommentarer om islam och muslimer. Protester mot moskéer och islamkritik tycks alltså användas som förevändning för att sprida hat mot muslimer och ren rasism.

Reporter: Men vad skulle det skada då, om de byggde en moské i Trollhättan?

– Ja, då spränger vi den.

En annan kvinna som vi når är också kritisk till islam. Hon berättar att hon blivit illa behandlad av en muslim, och att hon inte tycker att muslimers sätt att vara mot djur är förenligt med att vara en djurvän.

Reporter: Men tycker du att det är okej att dra alla över en kam så där? Att alla muslimer likadana?

– (Paus). Ja. Typ.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG - Muslimhat i Sverige

Mer i ämnet