Flera anmälningar har kommit in till granskningsnämnden och över 2.200 personer har skrivit på en namninsamling efter att Uppdrag granskning undersökt hatet mot muslimer i Sverige. Anmälarna menar att de framställ som islamofober. Foto: SVT

Namninsamling efter Uppdrag granskning om islamofobi

Publicerad

Södertäljebor med assyrisk eller syriansk bakgrund menar att de framställs som islamofober av Uppdrag granskning efter att programmet undersökt hatet mot muslimer i Sverige. Flera anmälningar har kommit in till granskningsnämnden för radio och tv och just nu pågår en namninsamling mot programmet där över 2.200 har skrivit på.

– Jag tycker att det är problematiskt att man i programmet väljer att generalisera om minoritetsgrupper som exempelvis assyrier och framhärda att det skulle vara en stor islamofobi särskilt bland assyrier. Det har varit väldigt frustrerande, många har blivit provocerade av den framställningen, säger Peter Butros, ordförande i Assyriska ungdomsförbundet till P3 Nyheter.

Han säger att det är bra att Uppdrag granskning tar upp islamofobin i Sverige, men tycker att programmet framställer problemet som ett exklusivt assyriskt eller syrianskt problem. 

– Man ska komma ihåg att assyrierna också är svenskar. Majoriteten av våra medlemmar är födda här så när islamofobin, antisemitismen och rasismen växer i Sverige, då är det självklart att också vi är en del av det problemet. Men det är inte ett assyriskt problem. 

”Förvrängd bild av verkligheten”

Bland de över 2.200 som skrivit under skriver är det många som håller med Peter Butros. En person skriver:

”Helt otroligt dåligt av SVT och uppdrag granskning att ge en sån förvrängd bild av verkligheten. Jag skäms som svensk medborgare.”

En annan person skriver att Uppdrag granskning ”kommer att orsaka mer hat” och att ”kristna hängs ut av SVT”. Flera påpekar att hatbrotten som programmet tar upp har begåtts av enstaka ungdomar.

Ansvarig utgivare: Beskriver ett mönster

Men Nils Hanson, ansvarig utgivare för Uppdrag granskning håller inte med om att programmet skulle ha generaliserat.

–  Vi beklagar att de tar illa vid sig, men det är verkligen inte så att vi dragit alla över en kam. Det som vi beskriver är ett mönster där muslimer trakasseras och då ofta av assyriska och syrianska ungdomar. Detta här mönstret bekräftas av polisen,  kommunens mångfaldsstrateg, somaliska föreningen, ärkebiskopen syrisk-orthodoxa kyrkan, och inte minst ungdomar själva.

Han säger att det inte är ovanligt att tittare vantolkar det som sägs i Uppdrag granskning, men att reportrar verkligen varit tydliga med vad granskningen visat .

– När fakta är så tydliga så måste det fram i ljuset. Det är vårt uppdrag. Vi inser att det är känsligt att ta upp det, men det kan inte hindra oss. Det har ett stort allmänintresse, säger Nils Hanson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG - Muslimhat i Sverige

Mer i ämnet