Miljöpartiets gruppledare i Botkyrka kommun, Ali Khalil, får lämna sina uppdrag. Foto: SVT

MP-politiker och valinformatör får gå efter Uppdrag gransknings uppgifter

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Miljöpartiets gruppledare i Botkyrka kommun, Ali Khalil, får lämna sina uppdrag efter SVT:s avslöjande om misstänkt röstköp i Botkyrka. Även en valinformatör har nu fått sparken, skriver Dagens Nyheter.

Efter uppgifter i SVT:s Uppdrag granskning om att Miljöpartiets gruppledare Ali Khalil bjudit in Moderaterna till ett möte i en moské, där M ska ha erbjudits röster från medlemmar i församlingen i utbyte mot bygglov för en ny moské, får han nu lämna sina uppdrag.

– Det är så klart helt förkastligt och vi som parti tar fullständigt avstånd från detta odemokratiska agerande. Vi har varit i kontakt med honom och han lämnar omedelbart alla sina uppdrag. Vi kommer nu gå vidare med ett uteslutningsärende mot honom, säger Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind till SVT.

Kommungranskarna: Botkyrka

Sparkad valinformatör

Även Botkyrka kommun har vidtagit åtgärder och sparkade under fredagsmorgonen en valinformatör som figurerar i SVT:s granskning.

– Vi avslutade mannens uppdrag som valinformatör i dag med anledning av de uppgifter som inkommit. Vi anser att han inte är lämplig att tjänstgöra som valinformatör, säger Jakob Etaat, kanslichef på Botkyrka kommun till Dagens Nyheter.

Uppdrag gransknings Kommungranskarna i Botkyrka finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommungranskarna: Botkyrka

Mer i ämnet