Nils Hanson, ansvarig utgivare för Uppdrag granskning. Foto: svt

Nils Hanson: Dold kamera var nödvändigt

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning ska blottlägga missförhållanden var de än finns i samhället. Den här gången har det granskande uppdraget lett oss in i Svenska kyrkans slutna rum.

Missförhållandet är tydligt: Vi fick uppgifter om att präster inom Svenska kyrkan anser att homosexualitet är en sjukdom som kan ”botas”. Källor berättade för oss att detta sker inom ramen för själavårdande samtal mellan präst och hjälpsökande.

Genom förbön, handpåläggning och andra aktiviteter bearbetas unga kristna homosexuella och inbillas att de kan omvändas. Detta är totalt oförenligt med Svenska kyrkans grundsyn på homosexuella.

Eftersom detta förfarande sker i ett slutet sammanhang och prästerna inte vill bekräfta vad som händer bakom de lyckta dörrarna kom vi fram till att missförhållandet enbart kan beläggas på det sätt som vi har valt: 

En av våra medarbetare, utrustad med dold kamera, söker upp prästerna och ber om ett samtal om sin homosexualitet.Utfallet av denna insats bekräftar att metoden var nödvändig.

Programmet kommer att ge Svenska kyrkan insikt om ett allvarligt internt missförhållande. Om detta rättas till kommer kyrkan att gå stärkt ur denna granskning. Reaktionen från Svenska kyrkans ledning visar att man redan före programmet tar uppgifterna på största allvar.

Nils Hanson,

ansvarig utgivare Uppdrag granskning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Bögbotarna

Mer i ämnet