Foto: SVT

Vd gav sig själv mångmiljonpension

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Styrelsen för AP-fondsägda fastighetsbolaget Norrporten anmäler nu sin tidigare vd, Anders Wiklander, för att på bolagets bekostnad ha tecknat ett pensionsavtal för sig själv, värt tio miljoner kronor. Årstämman har också beslutat att inte bevilja den tidigare vd:n ansvarsfrihet, kan Uppdrag granskning avslöja.

Det var i februari i år som Uppdrag granskning kunde avslöja en slösaktig företagskultur på Sundsvallsbolaget Norrporten. Det handlade om lyxiga företagsbilar, dyra utlandsresor och högst löner i hela den svenska fastighetsbranschen. Norrporten är helägt av andra och sjätte AP-fonderna, deras vinst är alltså svenska folkets pensionspengar.

När bolaget efter granskningen själva gick igenom Norrportens räkenskaper hittade de mer som var anmärkningsvärt. Enligt en intern utredning av Norrporten som Sveriges Television tagit del av tecknade vd:n Anders Wiklander 2004 själv ett pensionsavtal värt tio miljoner kronor utan styrelsens eller ekonomichefens vetskap.

Norrporten

I utredningen konstateras att tiomiljonerspensionen kan vara jäv, trolöshet mot huvudman och vara i strid mot vd:s befogenheter. Styrelsen har därför anmält tidigare vd till Riksenheten mot korruption och beslutat att inte ge honom ansvarsfrihet.

Bo Magnusson är styrelseordförande i Norrporten:

– Det gjordes en omfattande intern utredning, men efter den så konstaterade vi i styrelsen att vi själva inte kunde bedöma om det kunde finnas någon brottslig handling bakom de oklarheterna. Så vi beslutade att anmäla till åklagare som sedan valde att inleda en förundersökning, säger han.

Brottsmisstanken gäller trolöshet mot huvudman, men i den interna utredningen Uppdrag granskning tagit del av framgår att Norrporten tvekat inför beslutet att anmäla sin före detta vd. Man skriver:

”Det som talar emot att Norrporten låter initiera en straffrättslig prövning är dels att det inte är säkert att AW:s agerande har medfört någon ekonomisk skada för bolaget, dels att en straffrättslig prövning kan leda till omfattande negativ publicitet med följande skada för Norrportens varumärke i förhållande till bolagets kunder. Rent allmänt kan också en åtalsanmälan uppfattas som att Norrporten har dömt AW på förhand (d vs utan en objektiv utredning) eller tom agerat överilat.”

I samband med SVT:s granskning slutade bolagets vd. Därefter har också ordförande samt tre styrelseledamöter i Norrporten bytts ut.

SVT har harit i kontakt med Anders Wiklander. Men han har valt att inte kommentera uppgifterna.

Reporter: Anna Jaktén

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrporten

Mer i ämnet