Martin Alsander är Stampens nuvarande koncernchef. Foto: SVT

Nya koncernchefen kritisk till Stampens tidigare affärer

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Stampens nuvarande koncernchef ger en delvis annan bild än den som gavs av koncernens ägare Peter Hjörne i veckans Uppdrag granskning. Han menar att förra ledningen hade ett för stort fokus på nyförvärv.

När Stampen var som störst bestod koncernen av över 100 företag. Det senaste året har koncernen varit i kris. I veckans Uppdrag granskning berättade reportrarna Anna Jaktén och Björn Tunbäck om Stampens bygge av ett imperium. I programmet intervjuades Peter Hjörne, som hävdar att det inte stämmer att ledningen förköpte sig.

– Om ni tror att vi sprungit omkring med någon massmedial shoppingvagn och bara slängt ner saker vi hittat på vägen, så är det ju en fullständigt befängd tanke. Vi har tagit, och känner att vi har tagit stort ansvar för massmedieutvecklingen och för vår position i den. Vi har gjort det med eftertanke, kalkyler och med bankernas goda minne på vägen och vi har sannerligen inte varit ensamma om den här typen av bedömningar. Självklart har vi tänkt efter noggrant, och räknat. Men allting blir inte alltid exakt som man tror, sa Peter Hjörne till reportrarna.

UG – Tidningsspelet

Dagen efter reportaget ger Stampens nuvarande koncernchef, Martin Alsander, en delvis annorlunda bild.

– Det har gjorts många förvärv på kort tid där fokus har varit att förvärva och inte integrera. Man har inte haft kraft att ta hand om det man har förvärvat. Att bara köpa och lägga till företag i organisationsstrukturen är ingen mening. Stampen har inte haft ett tillräckligt bra operativt fokus för att ta hand om förvärven, säger han över telefon.

Nu menar Martin Alsander att felstegen har rättats till.

– Gamla misstag har åtgärdats i den storstädning som vi gjort det senaste året, säger han.

Med storstädning menar han att det inte har gjorts någon aktieutdelning för 2013 och att det inte kommer att göras någon för 2014, att kostnaderna för huvudkontoret har halverats samt att ledningsgruppen och kostnaden för Stampens styrelse har minskats. Dessutom har ersättningsmodellerna ersatts. 

– Ni lyfter upp frågor kring ersättningar och där har det funnits ett arbete att göra, säger Martin Alsander.

Reporter: Hur ser du på de tidigare lönerna och aktieutdelningarna?

– Det enda jag kan säga är att det alltid är tråkigt att se att det har betalats ut bonusar på sådant som inte varit värdeskapande. Så ska det inte fungera.

Han vill betona att dagens situation för Stampen ser annorlunda ut. Nu genererar verksamheten vinst.

– I dag har vi förbättrat vår situation på väldigt många sätt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Tidningsspelet

Mer i ämnet