Enligt ornitologen Tage Wahlberg finns det 200 äggsamlare runt om i Sverige som inte polisen har hittat än. Och de har mellan 8 000 och 35 000 fågelägg i sina gömmor. Han känner flera av dem väl, berättar han för Uppdrag granskning. Foto: SVT

Ornitolog: Det är en häxjakt på äggsamlare

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

– Det är klart att man stör fåglarna, precis som du stör mig.

Så svarar en av äggtjuvarna Uppdrag gransknings reporter. Han förklarar varför han fortsatte det förbjudna äggsamlandet, trots att han dömts för jaktbrott tidigare.

– Det är ett jävla intresse. Det är jävligt roligt helt enkelt, det är fantastiskt.

Äggtjuvarna verkar sakna respekt för jaktlagen och artskyddslagstiftningen. De riskerar både böter och fängelse, men fortsätter ändå plundrandet av fågelbon och handel med ägg.

I lönnrum och dolda skåp på bäddar av bomull och sågspån hittade polisen för några år sedan sammanlagt runt 6 000 ägg hos tre män. De dömdes till fängelse och böter.

Äggtjuvarna

SVT PLAY: Se hela granskningen här

En av dem förklarar för Uppdrag gransknings reporter varför han inte vill medverka med namn och bild. 

– Man blir uthängd som en jävla kriminell typ.   

Men är du inte kriminell då?    

– Nej, det är jag inte. Inte ett jävla dugg, tycker jag själv. I och för sig bryter jag mot lagen men jag är nog lika kriminell som du. Du kör säkert för fort ibland.

LÄS MER: Äggtjuvar plundrar sällsynta fåglars bon

”Avverkning är värre”

Han menar att den påverkan han gör som äggsamlare är försumbar mot den kilometervis avverkning av skog som sker under häckningstiden på många ställen.

På samma sätt resonerar Tage Wahlberg, en man med starkt naturintresse och därmed typisk andra samlare. Han är ornitolog, har skrivit fågelböcker och berättar att han en gång hade en samling på 256 arter som han gav bort 1962. Han säger att han inte samlat ägg sedan dess.

– Det är en häxjakt efter äggsamlare på grund av att det är olagligt. Inte på grund av att det är ekologiskt fel, säger Tage Wahlberg.

200 äggsamlare i Sverige

Enligt honom finns det 200 äggsamlare runt om i Sverige som inte polisen har hittat än. Och de har mellan 8 000 och 35 000 fågelägg i sina gömmor. Han känner flera av dem väl.

Trots att han enligt egen utsago själv slutat att samla ägg förmedlar han kontakt till intresserade köpare när Uppdrag granskning låtsas vilja sälja fem jaktfalksägg i syfte att nå och intervjua samlare – varför? 

– Jag anser att det är fel på lagen.

LÄS MER: Så fick Uppdrag granskning kontakt med äggsamlarna

”Bortförklaringar” enligt forskare

Enligt Peter Lindberg, biolog och forskare, kan äggplundring leda till att hotade arter i små populationer försvinner.

LÄS MER: Hot mot små populationer

Äggsamlarna försvarar sig med att fåglarna lägger nya ägg och att det därför inte gör så stor skada. Men argumentationen imponerar inte på biologen: 

– Det är bara bortförklaringar naturligtvis. Det är klart att det förekommer att de lägger nya ägg men ofta lägger de färre ägg och äggen kanske kläcks sämre för att det inte sker under den optimala tiden, då ungarna ska få maximalt med föda.

Så ser lagen ut:

I Sverige är alla vilda fåglar fridlysta. Och att plocka ägg ute i naturen är olagligt.

Den som samlar på ägg kan därför göra sig skyldig till så kallat jaktbrott och artskyddsbrott.

Det är inte bara olagligt att plocka ägg. Att sälja, köpa eller byta med andra är också förbjudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äggtjuvarna

Mer i ämnet