En rad källor pekar ut polisen Thure Nässén för att ha manipulerat utredningen av mordet på Olof Palme. Foto: TT/SVT

Vittnet: ”Polisen erbjöd mig förmåner i utbyte mot att peka ut Pettersson”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Thure Nässén pekas av en rad källor ut för att ha manipulerat utredningen mot Christer Pettersson inför åtalet 1989. Bland annat handlar det om att han lockade missbrukare med belöningen på 50 miljoner. Men det stannar inte där. Efter den friande domen i hovrätten så fortsatte Nässén att arbeta för att Pettersson skulle fällas och erbjudas förmåner i utbyte mot ett utpekande.

Uppdrag granskning har pratat med flera personer som under åren fått erbjudande om belöningar för att vittna mot Christer Pettersson i Palmeutredningen. En av dem är en före detta missbrukare som uppvaktades av Thure Nässén på 90-talet. 

– Han sökte upp mig och erbjöd mig vissa förmåner för att jag skulle ändra mitt vittnesmål och peka ut Pettersson i närheten av mordplatsen, säger mannen som idag har ett väl ansett jobb och sedan länge är drogfri.

Fallet Christer Pettersson

”Nässén visste att jag lämnade falska uppgifter”

Han berättar att Thure Nässén kontaktade honom när polis och åklagare försökte samla ihop material för att få resning och en ny rättegång mot Christer Pettersson 1997.

I tidigare förhör hade mannen vittnat om en person som befann sig i närheten av biografen Grand strax innan mordet ägde rum. Över 10 år senare förhörs han igen av polis och berättar då att han är säker på att det var Christer Pettersson han såg, trots att det tidigare signalement han lämnat inte alls överensstämde med Petterssons utseende.

– Jag var i knipa och behövde hjälp och då kom Thure Nässén och berättade hur han kunde lösa mina problem, berättar mannen.

– Nässén var medveten om att jag lämnade falska uppgifter. Det var ingen tvekan om det eftersom jag visste hur Christer såg ut och den man jag beskrivit i mina första förhör, typ några dagar efter mordet, liknade inte alls Christer. Det är inget jag är stolt över idag men jag slapp i alla fall vittna i domstolen eftersom resningsansökan avslogs.

I Christer Petterssons anteckningar som Uppdrag granskning gått igenom finns inga tecken på att han misstänkte att polisen manipulerade utredningen mot honom, men han skriver att han tror sig veta att knarkhandlaren Sigge Cedergren gjorde anspråk på belöningen.

Hon blev erbjuden pengar för att vittna

Nu berättar Cedergrens tidigare flickvän, Lena, för första gången att hon blev erbjuden pengar av Thure Nässén och hans kollegor om hon vittnade mot Pettersson.

– Man skulle få belöning. Man skulle bli ihågkommen om det fixades det här att Christer Pettersson sattes dit. Man skulle tjäna på det, säger hon idag.

Det låter som någonting ganska frestande om man är i ett missbruk och ständigt på jakt efter pengar?

– Ja absolut men det tycker jag är skitdåligt. För jag menar du kan erbjuda folk pengar och så säger de exakt vad du vill. Och då är det totalt meningslöst. Man är ju som en liten råtta när man är narkoman.

Men vad var det som gjorde att du  inte nappade på det?

– Nej. Mig kunde man inte köpa på det viset. Jag tyckte att Olof Palmes död var väldigt tragisk och nej jag funkade inte så.

Flera svagheter i utredningen

Redan i tingsrätten 1989 berättade missbrukaren Ulf om hur han lämnat falska uppgifter om Christer Petterssons alibi vid ett förhör efter att polisen lockat honom med belöningen på 50 miljoner kronor. Detta förnekades kraftigt av åklagaren men Uppdrag granskning har fått tag på bandet som visar att Ulf talade sanning.

Uppdrag granskning har vid upprepade tillfällen kontaktat Thure Nässén för att han ska få bemöta uppgifterna i granskningen, han förnekar att han skulle gjort något fel men vill inte ställa upp på intervju.

Uppdrag gransknings reportage om Christer Pettersson publiceras på SVT Play som en specialgjord serie från och med onsdag den 21 februari. Granskningen sänds också på ordinarie sändningstid den 21 och 28 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Christer Pettersson

Mer i ämnet