Ulf Merlander, chef för polisen i Bergsjön, uppmanar att anmäla svartmäklare. Foto: Fotomontage/SVT

Polisen uppmanar: Anmäl dem som säljer svarta hyreskontrakt

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I går berättade Uppdrag granskning om den svarta hyresmarknaden som möter nyanlända i Göteborg. Polisen uppmanar nu människor att anmäla det de är med om.

– Här titta! Här är det.

Vi är med två män, vi kallar dem Abu Fahad och Ali på en adress i Göteborg. Både drömde om att hyra en lägenhet här. Båda betalade en engångsavgift till en kvinna som kallar sig Nancy för att få göra det. Abu Fahad betalade 25.000 kronor, men fick då också en säng. Ali betalade 8.000 kronor.

UG – Svartmäklarna

Tvingades flytta

Efter bara några dagar i lägenheten fick de dock flytta. Båda var de med om samma sak. Lägenhetsinnehavaren dyker upp och kräver att de ska flytta, annars ringer han polisen.

– Jag blev helt chockad, säger Ali som varit i Sverige i sex månader och jobbar på en biltvätt.

Han tog in på hotell och började leta bostad på nytt.

Vi knackar på dörren till lägenheten men ingen öppnar. Poseidon som äger lägenheten säger sig vara ovetande om omflyttningen.

Polisen vill ha anmälningar

Totalt har fyra personer berättat för Uppdrag granskning att de betalat pengar till kvinnan som kallar sig Nancy. Men det är bara Abu Fahad som polisanmält henne. Ulf Merlander, är chef för polisen i Bergsjön. Han säger att polisen ryktesvis känner till att folk har fått betala engångsavgifter.

– Det vi har hört är att man får betala 10.000 för att hyra en lägenhet i sex månader. Sedan när halvåret har gått krävs man på 10.000 till. Det är sådant vi får höra, säger han till Uppdrag gransknings reporter.

Han uppmanar nu folk som är utsatta att anmäla.

– Är man utsatt för ett brott ska man polisanmäla. Det kan vara den sista pusselbiten som får oss att ta fast någon, det kan ju vara del i en större utredning.

Samtidigt förklarar han obenägenheten att anmäla med att folk misstror polisen.

– Nu pratar vi om flyktingar som utsätts och de kanske har ett lågt förtroende för rättsväsendet. Sedan tror jag att man har svårt att berätta för att man skäms lite för att man blivit lurad, säger Ulf Merlander.

Nyanlända har lurats därför skriver vi detta på arabiska

هل دفعت المال للحصول على شقة وقام السمسار بالاحتيال عليك ولم تستلم الشقة؟ السمسرة او العمولة غير قانونية في السويد والشرطة تطلب منك الاتصال بها والإبلاغ عن هؤلاء المحتالين. بإمكانك مشاهدة الفيديو في الأعلى مع الترجمة العربية

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Svartmäklarna

Mer i ämnet