Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
“Det är då man går över till den andra sidan” – hör polisen berätta varför han också jobbar för den organiserade brottsligheten. Foto: SVT

Polisens extrajobb: Avrättar människor på uppdrag av drogkartellen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Officiellt arbetar han som polis. Han är också medlem i en drogkartell. För att dryga ut lönen avrättar han människor. I en exklusiv intervju träffar Uppdrag granskning en av dem som jobbar för båda sidor i Mexiko.

På bordet ligger ett skjutvapen. Ansiktet är täckt av en rånarluva med hål för ögon och mun. I handen håller han i sitt polis-ID-kort och låter fingrarna dölja alla personuppgifter.

– Jag är polis, men inom polisen jobbar vi också för kartellen. Framförallt är det för att söka upp personer som inte längre kommer att vara med oss i jordelivet. Jag jobbar för båda sidor.

“Jag skrattade bara”

Mannen som Uppdrag granskning träffar i Mexiko berättar om första gången han avrättade en annan människa.

– Det var tre personer i ett fordon som vi jagade. Det tog inte mer än två minuter att tvinga dem ut ur bilen och in i polisbilen.  

Och ni avrättade dem? 

– Ja, vi var flera som deltog.

En vecka efteråt såg en affisch med ansiktet på en av de som dödats, med rubriken ”eftersökt”.

– När jag såg affischen tänkte jag: “Det där är en av dem som inte är med oss i jordelivet längre.” Och jag skrattade faktiskt. Att personens familjemedlemmar letade. Jag skrattade bara.  

Varför skrattade du? 

– För jag tänkte att “det är ingen idé att leta eftersom de aldrig kommer att hitta honom”.

”Alla vill vi hoppa av”

Att poliser i Mexiko står bakom mord och försvinnanden på uppdrag av den organiserade brottsligheten har år efter år dokumenterats av människorättsorganisationer.

Polisen som Uppdrag granskning träffar säger att den ekonomiska ersättningen är avgörande. Polislönen han får motsvarar 3 000 kronor varannan vecka.

– Men det är många avdrag och det blir kanske 1 500 kronor kvar. Det är när du ser det som du tar steget över till den andra sidan för att tjäna lite extra. 

Vad får du i betalt på den andra sidan? 

– Ungefär 4 000 kronor varannan vecka. 

Skulle du vilja lämna om du kunde? 

– Ja, alla vill vi hoppa av men det är inte dags för mig än.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

I skuggan av El Chapo

Mer i ämnet