Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Självklart vill jag att den hållningen misslyckas” – så har frågan om migrationspakten splittrat partierna i Bryssel. Foto: Henrik Hjort

Politiska splittringen mellan M och SD: ”Finns inget Tidö-avtal i Bryssel”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

EU:s migrationspakt har skapat splittring mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna i Bryssel. Konflikten höll i sig ända fram till den slutliga omröstningen, kan Uppdrag granskning visa i den nya serien ”Spelet om migrationen”.

– Det gör väl varken till eller från med tanke på att Sverigedemokraterna inte har så mycket röster här i Europaparlamentet, säger Moderaternas Tomas Tobé.

Den 10 april skulle asyl- och migrationspakten röstas om i EU-parlamentet.

Charlie Weimers (SD) och hans partikamrater röstade emot majoriteten av de nya lagförslagen i pakten, bland annat Tomas Tobés del.

– Tomas Tobé och jag har inte enats, sa Charlie Weimers till Uppdrag granskning i samband med omröstningen.

”Hoppas de får igenom så lite som möjligt”

Sverigedemokraterna har haft en ambivalent inställning, enligt M:s Tomas Tobé som varit förhandlare för den största delen av migrationspakten.

– Å ena sidan hade vi ett bra samarbete med dem i Sverige där de sa ja till en migrationspakt. Och sen valde man här i Europaparlamentet att markera emot.

Se serien: ”Spelet om migrationen” i SVT Play

Charlie Weimers å sin sida konstaterar att ”det finns inget Tidöavtal i Bryssel”.

– Tomas Tobé företräder den migrationsliberala majoriteten i Europaparlamentet och jag hoppas att de får igenom så lite som möjligt, sa han inför en av förhandlingarna i vintras.

Italienarna röstade för pakten

Italienska politiker i SD:s partigrupp ECR röstade däremot för pakten. Enligt Tobé var det extremt viktigt för honom att få med sig dem, för att ha brett stöd i parlamentet.

– Jag ska ju både lyckas att ha med delar av Sverigedemokraternas partigrupp och jag ska ha med socialdemokratiska partigruppen annars blir det ingenting.

Även om delar av S-gruppen bjudit hårt motstånd har de svenska Socialdemokraterna stöttat Tobé och pakten. Ylva Johansson (S) sitter inte i parlamentet, men la grundförslaget till pakten 2020 i rollen som EU-kommissionär.

– Det har funnits en ganska stor enighet och det tror jag har att göra med att både vi svenska socialdemokrater och de svenska Moderaterna är förespråkare för en gemensam asyl- och migrationspolitik. Då vet ju alla att man måste göra en kompromiss.

S Foto: SVT/Henrik Hjort

Fyra punkter i asyl- och migrationspakten

  • Sammanfattning: Färre migranter ska komma till Europa genom snabbare asylprocess, snabbare återvändning och ökad kontroll vid yttre gränsen.
  • Kontroll: Det första EU-landet som människor kommer till ska bli mer noggrant i kontrollen och registrera människor.
  • Snabbspåret: De som kommer från länder där asylsökande oftast får avslag ska placeras och hållas kvar vid gränsen i ett särskilt snabbspår för att få snabbt besked, förmodligen ett nej.
  • Obligatorisk solidaritet: Istället för att tvinga länder att ta emot asylsökande ska man tvingas till solidaritet på andra sätt. Exempelvis kommer man kunna köpa sig fri genom att betala, från en kvarts miljon kronor per asylsökande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.