Psykiatrichefen: Hade ingen nedskriven rutin för att hantera sådan information

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Elin berättade att hon blivit utsatt för sexuella övergrepp inom vården. Men utredning och anmälan enligt lex Maria uteblev – trots vårdens skyldighet att göra det. Verksamhetschefen vid vuxenpsykiatrin, Svante Nyberg, säger att det beror på att de inte hade någon nedskriven rutin för att hantera den typen av information.

Om vården får information om misstänkta övergrepp har de skyldighet att utreda och anmäla till inspektionen för vård och omsorg, IVO, enligt lex Maria. Man ska också bistå med stöd till polisanmälan.

2017 berättade Elin för ansvariga i vuxenpsykiatrin att en mentalskötare på barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, ska ha utsatt henne för sexuella övergrepp när hon var inlagd 2013 och tiden därefter.

I en intern utredning om misstankarna mot mentalskötaren, som Uppdrag granskning tagit del av, står det att flera anställda redan 2013 rapporterade till enhetschefen på BUP om närmanden från skötaren gentemot mot Elin. Ingen anmälan eller utredning gjordes då.

Chefen: Fanns ingen rutin

Efter att Elin berättade 2017 ringde en enhetschef på vuxenpsykiatrin till enhetschefen vid BUP – men inte heller nu agerade någon.

– Det som är viktigt att påminna om här är att 2017 hade vi inte en nedskriven rutin för hur man gör när man tar emot sådan här information, säger Svante Nyberg, verksamhetschef vid Psykiatri södra.

Men borde man inte veta om man är läkare eller enhetschef, sektionschef, hur man skall göra om man inte har en skriftlig rutin? När man ändå har en patient som berättar ”jag har blivit våldtagen av en mentalskötare”.

– Alla patienter kan lita på att om vi får kännedom om brott som de utsatts för, så kommer vi att ta hand om det och vi kommer hjälpa dem.

Vad finns det för svar då på varför ni inte gjorde det, när det här hände 2017?

– Jag måste hänvisa till den utredning som är gjord.

Polisutredning pågår

Psykiatri södra Stockholm har själva utrett hur man har hanterat Elins fall. Där konstateras att vården som Elin fått har gett negativa konsekvenser för henne. Men det står inget om varför man inte anmälde 2017, efter att Elin berättat att hon blivit utsatt för sexuella övergrepp på BUP.

Svante Nyberg hänvisar till utredningen när det gäller varför cheferna inte gjorde mer än att ringa ett samtal till BUP.

Ja, men det står ingenting om det där, så nu frågar jag dig.

– Jag vet inte vad enhetschefen säger därför att jag inte har ställt frågan. Man ställer inga frågor där inga misstag har gjorts, så finns det ju inga frågor att ställa kring det.

Det är först i samband med att SVT och vuxenpsykiatrin granskar Elins vård 2019 som ansvariga på BUP anmäler misstankarna mot skötaren till polisen och IVO.

Det pågår nu en polisutredning. Den misstänkte skötaren tillbakavisar till Uppdrag granskning att han ska ha utsatt Elin för övergrepp.

Psykiatri södra har bett Elin om ursäkt för att hon inte fått rätt vård.

Reportaget “Sveket mot Elin” sänds onsdag 30 oktober. Du kan se det på SVT Play eller 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.