Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se intervjun med Putins fd rådgivare Sergej Markov. Foto: SVT

Putins tidigare rådgivare: ”Spionage gynnar freden i hela världen”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Sergej Markov, tidigare Putins rådgivare, tonar ner betydelsen av Rysslands spionage i andra länder. Risken för krig och konflikt minskas när regeringar hålls informerade, menar han.  

– När man saknar underrättelseinformation finns risken att man agerar mer aggressivt. Då överskattar man hotet, säger Sergej Markov i SVT:s serie ”Skuggkriget”

Tidigare var Sergej Markov ledamot i ryska duman, underhuset i parlamentet och medlem i maktpartiet Förenade Ryssland. Numera är han chef för Institutet för politiska studier. I en intervju med Uppdrag granskning i serien ”Skuggkriget” säger han att spionage i andra länder har räddat miljoner människoliv. 

– Spionage mot andra länder är något som i högsta grad gynnar freden i hela världen, och hela mänskligheten, säger Sergej Markov.

Försvarar invasionen

Han menar att krig ofta utbryter när regeringar saknar information gällande fientligt inställda länder.

Se serien: Skuggkriget

Innan anfallskriget mot Ukraina bröt ut i februari 2022 sa Markov att det inte rörde sig om ett krig, utan om att befria Ukraina från sin ”provästliga regering”. Han försvarar invasionen och säger till SVT att han tycker att Putin borde ha skickat in styrkorna tidigare. 

– Amerikaner och européer har förstört diplomatin i världen, vilket berättigar att man tar till militär styrka. Ingen behöver diplomati längre. Även om Putin försökte undvika kriget så länge han kunde, så anser jag att han skickade in styrkorna för sent.

”Sålde era själar till djävulen”

Ofta agerar Markov uttolkare av Putins världsbild i rysk stats-tv där han vänder på de perspektiv och verklighetsbilder som formuleras i västerländska medier och förnekar Rysslands roll i kriget, bland annat när det gäller massakern i Butja.

Den 1 april 2022 spreds bilder av skjutna civila och massgravar från staden. FN:s råd för mänskliga rättigheter har granskat morden och kommit fram till att de begicks av ryska soldater. Men Markov fortsätter att utan vidare belägg sprida Kremls bild av att ukrainsk militär låg bakom. 

– De sköt dem och sa att det faktiskt var ryssar som sköt ner dem. Era svenska medier sålde era själar till djävulen och tog parti för mördarna. De sköts för att ryskt humanitärt bistånd hittades i deras lägenheter. Och hur kunde de inte acceptera ryskt humanitärt bistånd? säger Sergej Markov. 

Se intervjun med Sergej Markov i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.