Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se intervjun där Abraham Cooper berättar att han inte läst Karolinskas utredning. Foto: SVT/TT

Rabbinen kallade utredningen för ”ett slag i ansiktet på varje jude” – hade inte läst den

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Den amerikanske rabbinen Abraham Cooper satte press på Karolinskas sjukhusledning och regionrådet i Stockholm för att få bort den anklagade överläkaren Inti Peredo. Utredningen, som inte fann belägg för antisemitiska trakasserier från Peredo, kallade han för ”ett slag i ansiktet på varje jude”. Nu berättar han för Uppdrag granskning att han aldrig läst rapporten.

En överläkare och chef på Karolinska universitetssjukhuset anklagas av en judisk kollega för grova antisemitiska trakasserier. Fallet plockas upp i svenska medier och ungefär samtidigt beställer sjukhusledningen en extern utredning av ärendet.

Hösten 2018 kontaktar den anmälande läkaren, enligt egen utsago, dessutom organisationen Simon Wiesenthal Center i USA. I ett mejl till sjukhusledningen meddelar rabbinen Abraham Cooper att han inte tvekar att gå ut i medier om inte rätt åtgärder vidtas, snabbt.

– Det handlar om att när någon uppenbart går över gränsen bör det sporra organisationen att vidta rätt åtgärder. De har vidtagit fel åtgärder, säger Abraham Cooper till Uppdrag granskning.

Inga belägg för trakasserier från Peredo

Drygt två månader senare hamnar Karolinska på Simon Wiesenthal-centrets lista över de tio värsta antisemitiska händelserna i världen 2018.

Men när den externa utredningens rapport presenteras, i februari 2019, stå det klart att man inte funnit några belägg för anklagelserna mot Inti Peredo om antisemitiska trakasserier.

Abraham Cooper skriver till sjukhusledningen att utredningen är ”ett slag i ansiktet på varje jude”.

“Jag har läst mycket i svenska medier”

Men när Uppdrag granskning frågar honom om han tycker att utredarna hade fel svarar han att han inte har läst rapporten och inte kan kommentera.

– Allt jag kan säga är att ingen har delat rapporten med mig så jag kan bara utgå från de fakta jag har, att en djupt kränkande antisemitisk...

Du har ju skrivit om rapporten i dina mejl, att den är en ”whitewash” och ett slag i ansiktet på varje jude. Men du har alltså inte läst rapporten?

– Jag har inte läst hela. Jag har läst mycket i svenska medier om citat ur rapporten, det är utifrån det som jag svarar.

Karolinskas ledning beslutade att omplacera Inti Peredo. Han har i dag enbart administrativa uppgifter och får inte längre träffa patienter eller utföra operationer som neurokirurg.

Reportaget “Karolinska och judehatet” sänds onsdag 6 november. Du kan se det 12.00 på SVT Play eller 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karolinska och judehatet

Mer i ämnet