Reaktionen på inspelningarna från Dicks boende: ”Rena övergrepp”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Inspelningarna som visar hur Dick med diagnosen autism plågas av sin personal får Mats Jansson att reagera starkt. Han är intressepolitisk ombudsman för Autism- och aspergerförbundet och kallar det han hör på ljudklippen för rena övergrepp.

Inspelningarna visar bland annat hur en ur personalen hotar Dick med att han skall få klä av sig naken och gå runt huset.

I ett annat klipp hör man hur samma person, och ytterligare en ur personalen, plågar Dick genom att hälla vatten över honom under sex minuter.

Bakom stängda dörrar

– Dick har inget språk och han förstår inte varför de gör det här över huvud taget. Vi har svårt att förstå varför någon gör så här mot en annan människa. För Dick blir det naturligtvis bara kaotiskt och fruktansvärt traumatiskt. Vi hör ju hur han skriker, säger Mats Jansson, intressepolitisk ombudsman för Autism- och aspergerförbundet.

Spela klippet ovan för att ta del av hela reaktionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bakom stängda dörrar

Mer i ämnet