Robin hölls inlåst i ett hus i skogen – så annorlunda ser hans liv ut i dag

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Personalen på boendet sa att Robin inte klarade av att vara ute bland människor, att han mådde bäst av kala väggar och att han behövde hållas inlåst. I dag har Robin flyttat och fått träffa sin bror – för första gången på sex år.

Uppdrag granskning kunde tidigare i år berätta hur 26-årige Robin, med diagnosen autism, hölls inlåst i ett LSS-boende i skogen i Gnosjö kommun. Han sov på en häktesmadrass på golvet i ett rum där han gnagt sönder fönsterkarmarna.

Trots att man inte får låsa in personer utan lagstöd, hävdade kommunen och Inspektionen för vård och omsorg i Sydöst att Robin var ett undantag och behövde låsas in för sitt eget bästa.

– Jag önskar att man tog mer hänsyn till vad Robin själv vill, sa Robins syster Jessica till Uppdrag granskning då.

Efter sex år i huset har Robin nu fått flytta därifrån.

Kommunen får allvarlig kritik

Efter Uppdrag gransknings avslöjande i februari har Jessicas man Peter nu tagit över uppdraget som Robins förvaltare. Avtalet med Gnosjö kommun är uppsagt, en helt ny personalgrupp har anställts och Robin har tillsvidare flyttats till en stuga på Jessica och Peters mark.

Justitieombudsmannen har i efterhand konstaterat att Robin under större delen av dygnet var inlåst på det tidigare LSS-boendet och skriver: 

“Det innebär att brukaren har varit frihetsberövad utan lagstöd i flera år. /.../Gnosjö kommun förtjänar allvarlig kritik för att detta har kunnat ske.”

Fått träffa sin bror

Jessica berättar för Uppdrag granskning att hon ser stugan som en tillfällig lösning, då den är långt ifrån det boende som Robin behöver på sikt. 

Robin behöver fortfarande ständigt personal vid sin sida. Hans svårigheter och utmanande beteende är något som han kommer vara tvungen att leva med hela livet. Men nu lever han i ett olåst boende och kan ta emot besök, sover i en vanlig säng, har tillgång till sitt eget kök och kan åka på utflykter. 

För första gången på sex år har han även fått träffa sin bror Henrik. 

– Jag har ju hela tiden fått till mig hur dåligt det här skulle vara för Robin, att han skulle må så dåligt av att träffa sin egen bror. Att det här blev en sådan vinst är helt fantastiskt, säger Jessica.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.