Nicke Nordmark och Hasse Johansson Foto: svt

Reportrarna om näthatet: ”Kvinnor drabbas dubbelt”

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Reportaget om näthatet mot kvinnor väckte starka reaktioner. Här svarar reportrarna Nicke Nordmark och Hasse Johansson på en del av den kritik som dykt under debatten.

Vi är alldeles överväldigade över den respons och det genomslag som reportaget fick, och den debatt som nu pågår för fullt är viktig. Vi har fått en del kritik som vi vill försöka svara på, och förhoppningsvis knuffa diskussionerna i konstruktiv riktning.

Att reportaget heter Män som näthatar kvinnor har provocerat många, inte bara män, men nästan. Vi valde att fokusera på just denna typ av hat och hot därför att det är det hat och hot vi ser allra mest av när vi läser kommentarstrådar, och det är också ett särskilt sorts hat som drabbar kvinnor. Det handlar oftast om förklenande påståenden om deras utseende, och om grova kränkande hot om våldtäkt och förnedrande tillmälen som slyna, hora och fitta. Detta hat drabbar mycket sällan män. Visst existerar det män som blir både hotade för sina åsikter, och som blir hatade, men, de är betydligt färre. Så är det bara. Hade vi gjort ett reportage som även tog upp det mindre problemet med män som blir hatade, så hade vi inte kunnat gå lika mycket på djupet med kvinnohatet.

Andra har kritiserat oss för att vi enbart skulle ha låtit vänsterfeministiska kvinnor vara med i reportaget, och på så sätt förtigit det politiska hatet från vänsterhåll mot liberala och konservativa kvinnor. Det argumentet håller helt enkelt inte alls. Flera av de kvinnor som läste upp hot och hat de fått genom åren har ingen känd politisk hemvist alls. De är nyhetsjournalister som inte alls profilerat sig politiskt.

Dessutom berättar Anna Hedenmo på SVT om sina upplevelser, och hon kan knappast heller anses vara en uttalad vänsterfeminist. Och, sist men inte minst, Julia, som skrev på H&M:s Facebooksida, är en helt vanlig ung kvinna.

Vi har även fått kritik för att inga kvinnor med utländsk bakgrund kom till tals i programmet. Vi håller med om den bristen. Vi borde haft med några. Vi tillfrågade flera stycken som av olika anledningar inte kunde eller inte ville vara med, men vi borde jobbat hårdare med det. Som vi förstått det drabbas dessa kvinnor ofta dubbelt. Hatet handlar både om ursprung och om att de är kvinnor. Vi beklagar att vi inte nådde längre där.

Ytterligare några har dragit slutsatsen att de hatande männen enbart är invandrare. Inget kan vara mer fel. Vi ogillar att dela upp folk som svenskar och invandrare, men eftersom en del nu försöker vinna politiska poänger genom att peka ut en särskild grupp män som mest aktiva hatare, så tvingas vi till det. I Facebooktråden som Julia startade fanns det män med alla möjliga namn. Vi kommer inte skriva ut några specifika, men de hette namn som typ Mattias, William, Hassan, Ali, Andreas och Milan.

Hoten och hatet som kvinnorna läste upp i studion innehöll en del tydliga kopplingar till rasistiska ideologier, och flera vittnar om att när de tar upp integrationsfrågor kommer det mer hat och hot. Slutsatsen vi dragit är att det inte finns någon gemensam nämnare bland hatarna, annat än att det är pojkar och män. Vi har inte djupare analyserat deras bakgrund eller orsakerna bakom att de beter sig på det här sättet.

Sen finns det även de som hävdat att hatet från kvinnor är ett lika stort problem. Vi kan helt enkelt inte se det. Vi har läst hundratals kommentarstrådar genom åren, och mönstret är entydigt. Män är betydligt mer aktiva hatare än kvinnor. Dock finns det givetvis undantag. Kvinnor är mer aktiva på andra kvinnors bloggar tex, och där kan tonen ibland vara väldigt hård och ofta utseendefixerad. Dock är det inte på samma nivå som männens hat mot kvinnor.

En glädjande uppgift är att flera skolor redan visat programmet med efterföljande diskussion, och kanske är det just i skolorna som det finns störst chans att påverka. Programmet kommer finnas tillgängligt på SVT Play i ett helt år, mot normalt en månad efter säsong, så det finns alla möjligheter i världen för lärare som vill visa det för eleverna.

Slutligen vill vi framföra vårt stora tack till alla kvinnor som i vårt reportage berättat om hur hatet och hoten ser ut. Även alla kvinnor som efter reportaget trätt fram och berättat ska ha vårt stora tack. Glädjande är att alla vi varit i kontakt med fått väldigt mycket stöd och värme efteråt.

Nicke Nordmark, Hasse Johansson, reportrar Uppdrag granskning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG - Näthat

Mer i ämnet