Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ställer Uppdrag gransknings reporter frågan till Ridförbundets ordförande: Varför bröt ni sekretessen? Foto: SVT

Ridsportförbundet bröt utlovad sekretess – spred namn på kvinnor som anmält ryttare

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Kvinnorna utlovades sekretess när de anmälde den framgångsrike tävlingsryttaren. Men Uppdrag granskning kan visa att Svenska ridsportförbundet inte höll sitt löfte. Namnen lämnades vidare tillsammans med känsliga uppgifter och beskrivningar av misstänkta sexbrott.

– Det känns verkligen för jävligt, säger en av kvinnorna som anmälde.

Tävlingsryttaren friades i både tingsrätten och hovrätten för de anmälda händelserna som ligger sju till 13 år tillbaka i tiden. Men han erkände sexuella relationer med två unga anställda och en 15-årig elev. I polisens förundersökning och i domsluten skyddades flera kvinnor av sekretess.  

Ett par av kvinnorna anmälde 2021 även ryttaren till Svenska ridsportförbundet. Förbundet krävde under sin utredning att få veta namnen och vilka uppgifter i polisens förundersökning som handlade om vem.

”Behöver inte vara orolig”

Två av anmälarna berättar för Uppdrag granskning att de tyckte det var jobbigt att lämna ut sina namn till Ridsportförbundet, eftersom de inte visste vilka som skulle läsa de känsliga uppgifterna. Men de lovades sekretess.

”Du behöver inte vara orolig att uppgifterna sprids genom Ridsportförbundet. Det är endast underlag i Disciplinnämndens handläggning och de är sekretessbelagda” , skrev förbundets medlemsombudsman i ett mejl. 

Förbundet drev först ärendet som en “allvarlig kränkning” till sin egen disciplinnämnd, där straffet kan bli avstängning i upp till tio år. Men preskriptionstiden, som då var två månader, hade passerat och nämnden ville inte rucka på sina regler.

Förbundet överklagade då beslutet till Riksidrottsnämnden (RIN), idrottens ”högsta domstol”, men de avslog. I handlingarna som skickades från Ridsportförbundet till RIN fanns två av anmälarnas namn och dokumenten innehöll även känsliga uppgifter om sexuella handlingar, det kan Uppdrag granskning visa. 

– De ska ju vara på vår sida. Det känns som att det enda som kom ut av att vi anmälde var att alla våra namn står helt öppet, säger en av anmälarna.

Avslöjar: Fler namn har röjts

Ridsportförbundet uppger att de nu ska se över sina rutiner.  

– Det här var en bilaga till anmälan. Och där finns uppenbarligen deras namn med. Det måste vi se över, säger Ulf Brömster, ordförande i Svenska ridsportförbundet. 

Det är inte bara Ridsportförbundet som röjt anmälarnas utlovade anonymitet. När Uppdrag granskning begär ut handlingar i fallet från Riksidrottsnämnden lämnas namnen ut. Ett misstag, menar nämnden. Men Uppdrag granskning har fått ut ytterligare två beslut där känsliga uppgifter och anmälarnas namn förekommer.

Riksidrottsnämndens jurister svarar i mejl:  

“RIN har funnit att hanteringen avvikit från en mångårig rutin, nämligen att ett utlämnande ska föregås av en integritetskontroll och, i förekommande fall, ett godkännande av respektive ordförande i berört ärende.”  

Tävlingsryttaren nekar till brotten han anklagas för.

Så fungerar Ridsportförbundets bestraffningssystem

Man kan anmäla ett missförhållande till sitt distriktsförbund eller till Medlemsombudsmannen. 

För de flesta specialidrottsförbund finns det tre instanser som hanterar anmälningar: 

Distriktsförbundet – Idrottens “tingsrätt”. 

Fattar beslut om bestraffning enligt 14 kapitlet i Riksidrottsförbundets stadgar. Preskriptionstiden är två månader. År 2019 infördes begreppet “allvarliga kränkningar”, som rör exempelvis grova våldsbrott – preskriptionstid tio år. 

Beslutet kan överklagas till Din. 

Disciplinnämnden (Din) - Idrottens “tingsrätt”. Förbundsnivå. 

Beslut kan överklagas till Rin. 

Riksidrottsnämnden (Rin) -Idrottens ”högsta domstol”.  

Riksidrottsförbundsnivå. 

Svenska ridsportförbundet har valt att ha ett Juridiskt utskott. Där hanterar man administrativa beslut och brott mot värdegrunden. Kapitel 15 i Riksidrottsförbundets stadgar.  

Dessa beslut går normalt sett inte att överklaga till Riksidrottsnämnden.  

Om man anmäler direkt till Medlemsombudsmannen beslutar ordförande i förbundsstyrelsen om ärendet ska hanteras i Juridiska utskottet eller i Disciplinnämnden.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.