”Jag blev uppkallad till det nationella säkerhetsministeriet. De ville ha en förklaring till varför jag röstat på Armenien. De förklarade att jag var en förrädare” berättar Rovshan Nasirli. Foto: SVT

Röstade på fel låt i Eurovision – förhördes av polis

UPPDRAG GRANSKNING · Rovshan Nasirli i Azerbajzjan blev uppkallad till säkerhetstjänsten och fick veta att han var en ”förrädare”.
Hans misstag? Han hade röstat på grannlandet Armeniens bidrag i Eurovision-finalen.

I utkanten av Baku byggs just nu den gigantiska arena där finalen av Eurovision Song Contest ska hållas senare i vår. Över hundra miljoner människor kommer att följa finalen – ett mycket viktigt PR-jippo för regimen.

En av huvudsponsorerna är Teliasoneras Azercell. Och det kanske inte är så anmärkningsvärt – om det inte vore Rovshan Nasirlis berättelse.

Han gillar Eurovision Song Contest. Han brukar titta och förr så röstade han också.

Röstade på fiendelandet nummer ett

2009 var det bidraget från Armenien som fick Rovshans röst, via sms och Teliasoneras Azercell.

Ett misstag skulle det visa sig. Bidraget han röstat på kom från Azerbajdzjans fiende nummer ett.

– Jag blev uppkallad till det nationella säkerhetsministeriet. De ville ha en förklaring till varför jag röstat på Armenien. De förklarade att jag var en förrädare, berättar Rovshan Nasirli.

Och han var inte ensam. Uppdrag granskning har talat med fler familjer som röstat ”fel” och blivit kallade till förhör.
Även de använde Teliasoneras Azercell.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer