Gemensamt för flera människor som blivit spårade och avlyssnade är att de är kunder hos operatören Life. Foto: SVT

Säkerhetspolisen har fritt spelrum hos operatörerna

Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING · I Sverige krävs domstolsbeslut i varje enskilt fall innan Teliasonera släpper in polisen i sitt system. I Vitryssland är det helt öppna spjäll. Säkerhetspolisen kan fritt välja vem de vill övervaka.

I Vitryssland är det omvända världen mot den svenska lagstiftningen. President Lukasjanko har själv slagit fast att teleoperatörer måste installera det system som förkortas SORM.

Förenklat fungerar det så här:

Operatörer som Life där Teliasonera är storägare låter säkerhetstjänsten KGB vara inkopplad direkt i bolagens allra innersta – telefonsystemens ryggrad.

All trafik – samtal, data och SMS, är tillgänglig för KGB – som via sina SORM-ledningscentraler fritt väljer vem de vill övervaka.

Fri tillgång till all information

Enligt presidentens order ska KGB ha direkt och fjärrstyrd tillgång i realtid till telenäten, och dessutom all annan info om abonnenterna – minst fem år tillbaka i tiden.

– Människor tvingas välja mellan att antigen tala och bli avlyssnade, eller hålla tyst som dessa fiskar, säger journalisten Vladimir Chudentsov och pekar på ett akvarium med fiskar.

Han har under flera år granskat samarbetet mellan mobiloperatörerna och Lukasjanko-regimen.

Och Vitryssland är inget undantagsfall.

Eget teknikrum på plats

SORM, eller ”De svarta lådorna” som de kallas internt på Teliasonera, återfinns i land efter land, utformat på olika vis. I Kazakstan finns SORM-anslutningar på varje regional telefonväxel. En källa som jobbat på plats i Kazakstan berättar:

– När det blev fel i överföringen ringde säkerhetstjänsten direkt. De ville stänga ner nätet tills problemet var löst: Vi är inte intresserade av telenätet, sa de. ”Den svarta lådan” – det är det viktiga!”

I Azerbajdzjan och huvudstaden Baku berättar en källa att det var ett israeliskt bolag som skötte inkopplingen av SORM.

Två andra källor beskriver hur säkerhetstjänsten MNS tilldelats ett eget teknikrum i Azercells lokaler.

– Alla på min nivå vet hur systemet fungerar, vad de – säkerhetstjänsten – gör med det. Men vi diskuterar aldrig konsekvenserna. Det är tabu, säger en källa med insyn på hög nivå inom Teliasonera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer