Gemensamt för flera människor som blivit spårade och avlyssnade är att de är kunder hos operatören Life. Foto: SVT

Säkerhetspolisen har fritt spelrum hos operatörerna

Publicerad
Uppdrag granskning ·

I Sverige krävs domstolsbeslut i varje enskilt fall innan Teliasonera släpper in polisen i sitt system. I Vitryssland är det helt öppna spjäll. Säkerhetspolisen kan fritt välja vem de vill övervaka.

I Vitryssland är detomvända världen mot den svenska lagstiftningen. President Lukasjanko har själv slagitfast att teleoperatörer måste installera det system som förkortas SORM.

Förenklat fungerardet så här:

Operatörer som Lifedär Teliasonera är storägare låter säkerhetstjänsten KGB vara inkopplad direkti bolagens allra innersta – telefonsystemens ryggrad.

All trafik – samtal,data och SMS, är tillgänglig för KGB – som via sina SORM-ledningscentralerfritt väljer vem de vill övervaka.

Fri tillgång till all information

Enligt presidentensorder ska KGB ha direkt och fjärrstyrd tillgång i realtid till telenäten, ochdessutom all annan info om abonnenterna – minst fem år tillbaka i tiden.

– Människor tvingasvälja mellan att antigen tala och bli avlyssnade, eller hålla tyst som dessafiskar, säger journalisten Vladimir Chudentsov och pekar på ett akvarium medfiskar.

Han har under fleraår granskat samarbetet mellan mobiloperatörerna och Lukasjanko-regimen.

Och Vitryssland äringet undantagsfall.

Eget teknikrum på plats

SORM, eller ”Desvarta lådorna” som de kallas internt på Teliasonera, återfinns i land efterland, utformat på olika vis. I Kazakstan finns SORM-anslutningar på varjeregional telefonväxel. En källa som jobbat på plats i Kazakstan berättar:

– När det blev fel iöverföringen ringde säkerhetstjänsten direkt. De ville stänga ner nätet tillsproblemet var löst: Vi är inte intresserade av telenätet, sa de. ”Den svartalådan” – det är det viktiga!”

I Azerbajdzjan ochhuvudstaden Baku berättar en källa att det var ett israeliskt bolag som skötteinkopplingen av SORM.

Två andra källorbeskriver hur säkerhetstjänsten MNS tilldelats ett eget teknikrum i Azercellslokaler.

– Alla på min nivåvet hur systemet fungerar, vad de – säkerhetstjänsten – gör med det. Men vidiskuterar aldrig konsekvenserna. Det är tabu, säger en källa med insyn på högnivå inom Teliasonera.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.