Ur chatten: ”Kollar ni andra teleoperatörer?”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Reportrarna Joachim Dyfvermark, Sven Bergman och Fredrik Laurin chattade efter reportaget om Teliasonera – här hittar du alla frågor och svar.

Lennart Hultqvist: SVT är ju djupt involverade i propaganda föreställningen melodifestivalen som går av stapeln i baku. Hur ser ni på det ?

Joachim Dyfvermark:  Det är tänkt att Eurovision song contest ska vara en opolitisk tillställning, men det har visat sig vara fel. Jag är dock personligen positiv. Jag tror att det kommer att komma många europeiska reportage om mänklsiga rättigheter framöver

Telias diktatursamarbete

Johan Andersson: Fantastiskt bra och konkret reportage just nu. Man rodnar å Telias och Lars Nybergs vägnar. Skämmes ta mej fan! Fråga: Hur kommer ni följa upp detta?

Fredrik Laurin:   Vi hoppas att allmänhet, aktieägare skall göra sina röster hörda. Och att det uppmärksammas i andra media. 

Tom: Det går väl att ladda ner en apl. mellan telefoner så dom inte kan höra vad som sägs bara att dom är uppkopplade.

Fredrik Laurin:   Så enkelt är det tyvärr inte om säkerhetstjänsten har tillgång till systemets ryggrad. 

Avinor: Jag tycker att ni är väldigt otydliga med att det är ett högst indirekt ägande som Telia har i Life i Vitryssland. Det går via Turkcell, som man bara äger 38% av. Dessutom är man involverad i en lång och komplicerad tvist med en annan ägare, vilket nog inte direkt ökar deras inflytande i bolaget. Varför kan ni inte berätta det här på en gång?

Joachim Dyfvermark:  Teliasonera är största ägare i Turkcell med 38%. Och Life är dotterbolag till Turkcell. Inte så konstigt eller hur.

Erik: Varför kollar ni inte andra teleoperatörer? Tele2 och Telenordia tex.

Fredrik Laurin:   Bra fråga! Det borde vi. har du konkreta tips om hur det går till där?

Peter S: Alldrig mera telia imorgon säger jag upp alla abonemang

Sven Bergman:  Jag kan förstå din ilska. jag var i Vitryssland och träffade många människor som lever under en obeskrivlig övervakning och ett förtryck vi bara kan drömma om här hemma i trygga Sverige. Att då ett till stora delar statligt svenskt bolag genom sitt ägande medverkar i detta är minst sagt magstarkt. mvh

VNJ: VAd trode man när man gick in i Öst staterna ??

Fredrik Laurin:   Det är en mycket bra fråga. Våra källor säger att man inte alls var naiva, man visste väl vad man skulle mötas av, men pengarna var viktigare. Det är ont om marknader där man kan växa i den takt som nu sker i Eurasien. 50 % förra året i vissa områden.

Lasse: Bra reportage. Pricken över i hade varit om ni låtit en telia-konkurrent få de sista två minuterna för att tala om varför de valt att inte etablera sig i dessa regioner.

Sven Bergman:  Vår uppgift är inte att göra reklam för andra bolag, utan att granska missförhållanden. mvh

Bengt: Kan man verkligen vara säker på att detta inte förekommer i Sverige idag?

Joachim Dyfvermark:  Det finns ett mycket omfattande kontrollsystem i Sverige, jag tror att det är mycket stora skillnader mellan Sverige och länderna i diktaturbältet.

Isaac Nordström: Modigt reportage, men mesigt svar från Telia. Starkt jobbat, hoppas på någon uppföljning.

Sven Bergman:  Det finns helt klart mer att berätta, och mer att gräva i vad gäller teleövervakningen. Om någon har tips, hör gärna av er. Det går att vara anonym. Gå in på uppdrags gransknings hemsida så finns instruktioner. mvh

SA Molander: Mycket bra, men upprörande reportage!!! Vi borde bojkotta Eurovision Song Contest!!

Fredrik Laurin:   Det är en tanke som har slagit mig också. Speciellt efter att vi bad Eurovision song contest om hjälp att få komma till Azerbadjan och göra reportage om Rovshan som inte fick rösta som han ville. Att de fått tävlingen måste man sätta frågetecken kring. Liksom att Lukasjenko fått VM i Ishockey. 

Sam: Hur ska telia påverka lagstiftningen i sådana länder? Alternativet e ju att stänga ner. Dom kommer ju inte få bedriva sin verksamhet om de inte går med på att installera boxarna. Vad är alternativet menar ni?

Joachim Dyfvermark:  En mycket relevant fråga, som man ska ställa till Teliasonera. Vi kan bara berätta om hur det ser ut. LEdnignen för teliasonera har skrivit på de här avtalen. De bär ansvaret och bör svara på hur man ska kunna verka utan att bli diktaturens redskap.

Bengt: vad får dig att tro att det är stora skillnader, Joachim?

Joachim Dyfvermark:  Titta på vårt bonusmtrl på webben så¨ser du hur det svenska kontroillsystemet är uppbuggt. Om du VET att det inte följs så ska du mejla mig: joachim.dyfvermark@svt.se

Ola: Hvordan jobbet dere, da dere reiste til disse landene? Ble ikke deres mobiler også avlyttet av regimene -hvordan beskyttet dere reportre og kilder?

Sven Bergman:  Mycket bra och viktig fråga. Vi har agerat olika beroende på det varit hemliga, skyddade, källor, eller människor som valt att ställa upp öppet. I det första fallet är vi oerhört försiktiga, och har rutiner för hur vi kommunicerar och ”inte” kommunicerar. Även de som har valt ställa upp öppet har vi i många fall använt tex krypterad mejlkommunikation. mvh

lasse: pågår inte samma avlyssning i hela EU?

Fredrik Laurin:  Jovisst. Samma utrustning och samma lösningar tillämpas i Sverige och övriga EU som i Vitryssland och Uzbekistan. Skillnaden är att det finns en fungerande rättsapparat i EU. Det gör det inte i Uzbekistan. Där finns dokumenterade bevis på att president Karimovs säkerhetstjänst kokat ihjäl fångar. 

Nils Levi Lundin: Den som har rent mjöl i påsen behöver aldrig – jag betonar aldrig – vara rädd för övervakning. I tillägg hur använder Ni själva med hjälp av dolda kameror telefonin? Sopa rent framför egen dörr!

Joachim Dyfvermark:  Jag förstår inte vad du menar.

Micaela Berlin: Min familj flydde 1917 och har räknas som förädare till den sovjetiska staten. Ingen i familjen har kunnat åka dit. Men efter Gorbatjov skulle det vara okey. Min far åkte på en kryssning med sin fru förra sommaren och lyckades hitta familjens hus som de var tvungna att lämna under revolotionen. Jag vill åka dit och leta efter resterna efter vår familj. Är det riskabelt?

Joachim Dyfvermark:  Vet inte. Kontakta UD.

ägare: Bra reportage! Ser det som dags att sälja hela Telia till privata ägare. Sedan kan vi visa konsumentmakt o lämna Telia

Fredrik Laurin:   Eller utöva vår styrning via det statliga ägandet. Det är nog nästan enklare. Om politikerna vågar ta ansvar. Jag träffade Carl Bildt idag, han var inte orolig över uppgifterna om Teliasoneras samarbete och vägrade sätta någon gräns för när samarbetet med säkerhetstjänsterna gått för långt.

SA Molander: Har ni haft kontakt med människorna som intervjuades , tex den 16-årige killen?

Sven Bergman:  Ja. Vi har har haft regelbunden kontakt med de allra flesta. Inte minst 16 årige Raman Pratasevich. Han mår bra, men är under konstant tryck från polis och säkerhetstjänst, som så många andra unga aktivister i Vitryssland. mvh

Markus: Ni nämnde i slutet att det finns info om svensk avlyssning på hemsida. Letar men finner ej det. Är det borttaget?

moderator: Peter Bagge: Här: http://svt.se/ug/video-rikskrim-om-avlyssning-i-sverige

Cainius: Hej, Problemet med hela programmet är väl att det är olika lagar i olika länder, Telia kan inte bestämma lagarna i ett annat land. I Sverige krävs det ett domslut om Telia skall lämna ut information, och det följer Telia, i tex Kazakstan är det väl tydligen inte så, men det är inte Telias fel ?

Joachim Dyfvermark:  Fel och fel. Vi berättar om hur Teliasonera används av diktaturerna i jakten på regimkritiker. Om du inte anser det vara något fel i det så är det din åsikt. Jag tycker det äör väldigt prolematiskt.

Dick Housemill: Vilket fantastiskt ansvar Ni visar för vårt svenska näringsliv?!

Joachim Dyfvermark:  Jag förstår inte frågan.

Jörgen: Kan man inte kryptera samtal genom TeliaS i dessa länder?

Joachim Dyfvermark:  Den vanliga mobiltrrafiken är oftast krypterad, men säkerhetstjänsterna tappar informationen från Teliasoneras interna system.

Johan JMG: Hejsan! Mycket intressant detta. Jag tycker det verkar som att det största problemet är lagarna i berörda länder. Hur kan Telia Sonera påverka detta?

Fredrik Laurin:   Det finns internationella överenskommelser, Global compact heter FN:s version, GNI heter den som Yahoo Google och Microsoft anslutit sig till. Iden med dessa är att man kan hänvisa diktatorer och andra som vill in i ens system att man inte accepterar det. Att man har ett ramverk som man håller sig til li ALLA länder och därför inte kan släppa in Karimovs säkerhetstjänst i sina system. Men Telia har aktivt låtit bli att vara med i tex överenskommelsen GNI.

Jan-Olof Ceder: Varför ställer ni inte Harley Davidsons motorcykelfabrik mot väggen med frågan hur dom kan tillverka och sälja sina motorcyklar hit till Sverige när HA och andra motorcykelgäng använder dom i sin narkotika distribuition. Ondskan har alltid funnits i världen och kommer alltid att finnas. JOC.

Joachim Dyfvermark:  1) HD är inte statligt ägt. 2) Teliasonera är inte passiva i sitt samarbete 3) liknelsen är haltande

Fredrik Rainfelt: Tyvärr så e inget av detta en nyhet, att vi/folket blir avlyssnade är lika säkert som att solen går upp varje morgon. Tack för att ni gör era reportage.

Joachim Dyfvermark:  Ja, men det sker i väldigt olika utsträckning

Jói: Vi här i Sverige är på god väg att ha sån svart låda för att övervaka alla som använder telefon och internet, nästa steg blir väl att vi ska anmäla till SÄPO ner vi skickar brev med posten och vem man har pratat med face to face på stan.

Sven Bergman:  Det går inte att jämföra situationen i Sverige med hur övervakningen fungerar i de länder vi tar upp. Vi talar om auktoritära stater och rena diktaturer, där folk bokstavligen kokas till döds (Uzbekistan) och ”försvunnit” spårlöst (Vitryssland). mvh

Anna: Hej, min fråga gäller inte specifikt kvällens reportage utan mer allmänt – varför förstår inte ledare/politiker/chefer att det bara blir löjligt att, likt en papegoja, försvara sig genom att upprepa samma, i regel, irrelevanta, meningar?

Joachim Dyfvermark:  Jag vet inte. Men jag tror att en stor del beror på medieträning. Det kallas messagetrack, att upprepa sitt budskap.

Fred: Tack för ett bra reportage. Jag mår illa när jag ser våra stater i väst upprätthåller diktaturer i världen och säljer all mänsklig värdighet fö pengar. Men om jag som en värdlsmedborgare ska protestera mot detta hur gör jag då? Jag kan säga upp mitt abonemang på telia, men finns det några garantier att de andra bolagen inte jobbar på samma sätt?

Fredrik Laurin:   Sannolikt anpassar sig de andra operatörerna i diktaturbältet till samma saker som Telia. Lösningen kan vara att gå samman och gemensamt vägra gå säkerhetstjänsterna till mötes. Det är tanken bakom Googles, Microsoft och Yahoos GNI – Global Network Initiative. Det fick bla Yahoo att inte etablera sina servrar i Vietnamn

Anonym: Frågan är om Sveriges lagar kommer att ändras framöver när DLT är på plats...

Joachim Dyfvermark:  Jag hoppas att vi kan försvara vår ståndpunkt i Sverige. Det vore olyckligt att luckra upp vårt kontrollsystem.

Åsa Johansson: I slutet av programet intervjuvade ni en kvinna från Telia Sonera. Hon hänvisade hela tiden till att olika länder har olika regler lagar kring brottsbekämpning. Varför klargjorde reporten inte att detta inte handlar om brottsbekämpning utan kränkning av mänslkiga rättigheter?

Sven Bergman:  Teliasonera vill helt enkelt skifta fokus, och blandar därför äpplen och päron i sina svar. Du har helt rätt, det handlar inte alls om brottsbekämpning, det handlar om övervakning, kontroll och förföljelse om vanligt folk, journalister, fackligt aktiva, ungdomar, politiker, ja i princip vem som helst som på något sätt upplevs vara kritisk till regimen... mvh

Johnny: Att en del inte förstår att det handlar om att ta ställning. Telias hela styrelse borde avgå imorgon!

Joachim Dyfvermark:  Jag tror att ledningen och styrelsen har end el att förklara för ägaren svenska staten

Bert: Hur ska TeliaSoneras uttåg ur dessa diktaturer hjälpa landens invånare? Är det så att vi svenskar ska kunna sova gott om natten med vetskapen om att inte vi utan någon annan hjälper diktaturerna. Är inte själva diktaturen problemet?

Fredrik Laurin:   Självklart är det så. Men vill man ha förändring kan man ju inte hjälpa diktatorn kvar vid makten. Vilket Telia gör varje dag. 24/7. Säkerhetstjänstenra har total access till deras nät när de själva vill.

Anders: Nej aldrig mer ska jag rösta på ngt i Melodifestivalen. Fy tusan så det går går till i detta land,,,bli inkallad till förhör för man röstar på ”fel” land... Varför bojkottas inte detta land att ha tillställningen?

Joachim Dyfvermark:  Jag tycker man ska tillfället i akt och kritisera remigmen under finalen. Det biter.

Johan JMG: Följdfråga, de är inte med i GNI för att de tjänar stora pengar på dessa länder?

Fredrik Laurin:   Ja. Och att möjligheten finns att de liksom Yahoo skulle tvinga ta konsekvenserna och välja bort en lukrativ marknad om de inte få gehör för sina etiska regler. I stället kör de utan etiska regler. Eller snarare, bryter de som de säger sig ha. 

17: Tycker det vore bra om SVT drar sig ur slagerfestivlen. Varför skall ni delta, fint om ni markerar genom att stanna hemma.

Joachim Dyfvermark:  Jag tycker man ska åka och öppet stödja de demokratiska krafterna. Mycket fokus på regimens förtryck i kombination med lite sköna låtar...

Anonym: Sven Bergman: Men vi är på väg åt det hållet i.o.m att vi inför datalagringsdirektivet.

Sven Bergman:  Du har rätt i att det finns mycket att vara orolig över i de allt störra möjligheter till övervakning som är på gång här i Sverige och i övriga västvärlden. jag ville bara tydliggöra att det trots allt är demokratier kontra diktaturer vi talar om. Och de länder vi berättar om är det helt ”öppna spjäll”, inga som helst restriktioner i vilken tillgång säk tjäsnterna har till alla dina uppgifter. mvh

@dam: Jag mer eller mindre hoppas nu på en rage-protest på folk som säger upp sina abodemang. Hoppas Telia gör en Google och lämnar diktaturerna bakom sig (Kina för några år sedan), men fram till dess, så ligger jag nära på att ringa Telia imorgon och göra dem en kund kortare.

Joachim Dyfvermark:  Konsumentmakt är bland det vassaste som finns

Jonathan Mellin: Det här hämskt att höra. Jag blir så jävla arg på TeliaSonera

Sven Bergman:   Om du är arg, gör din röst hörd genom att tex kontakta teliasonera. mvh

Andreas: Skulle det komma ut ett reportage på hemsidan om hur det fungerar i Sverige? Vore intressant! Det finns ju en del intressanta delar i lagstiftningen. Regeringskansliet får t.ex. inrikta signalspaning och om man hävdar att man inte kan meddela att enskild blivit avlyssnad av sekretesskäl lyfts kravet på information till enskild helt efter några månader automatiskt.

Fredrik Laurin:   FRA lagen och Säkherhetspolisens nyvunna befogenheter att avlyssna i Sverige är självklart mycket allvarliga hot mot yttrandefrihet mm.  Men till skillnad från Uzbekistan är vi fortfarande en demokrati och har konrollsystem för detta. 

FiresOfOrk: Hela konceptet är ju som den svenska vapenindustrin och handeln. Vi är duktiga på vapen och sälja dem men tar inte ansvar för hur , eller mot vem de används mot.... Samma sak här...

Joachim Dyfvermark:  Ja, men med en skillnad. OM man kan lyckas att införa hårdare krav, tillsammans med att man faktiskt har väldigt fina system, som möjliggör människor att förbättra sina liv så är det inte så dumt. Men det äör en lång bit kvar.

Jörgen: Man kan ju kryptera email....kan man inte kryptera samtal privat och sen skicka det genom öppna system? Får man?

Fredrik Laurin:   Dte är just det. Man får inte. Inte i länder som Uzbekistan. Och dessutom är det krångligt. Skall man behöva kryptera sin telefon?

Mr.A: Hej! väldigt intressant reportage och beundrar ert arbete! Rätta mig om jag har fel men äger inte svenska staten den största delen av telia ?? Varför valde ni inte att fråga hur de kan acceptera att säkerhetstjänsten har direkt tillgång till all information utan rättslig prövning , via ”telia” i dessa utsatta öst-länder ? Nånting säger mig att de redan vet om detta och väljer som hela telias ledning att blunda , och att allt handlar om pengar.

Joachim Dyfvermark:  Svenska staten äger drygt 37%. Staten lär få säga sitt inom kort.

Mattias: Var ni rädda när säkerhetspolisen skyfflade in er i minbussen? Vad tänker ni på då?

Sven Bergman:  Vi var inte rädda, men det var obehagligt. Däremot var jag väldigt orolig för den unge killen vi skull entervjua, Raman. Vill du veta mer om vad som hände så kolla på UG:s hemsida, där vi berättar ganska utförligt om det. mvh

Tabyking: Hur gör ni nu när även era samtal i sverige samt hela EU kommer att registreras? kommer ni att börja använda Skype? =)

Fredrik Laurin:   Är Skype säkert? Problemet är att det är allt färre kommunikationssätt som inte lätt kan avlyssnas

SA Molander: Hoppas verkligen att någon/några gör som du Joachim säger, dvs framför kritik mot regimen – vem/vilka vågar? Kanske Lauren i stället för ”Thank you” när hon sjungit klart!

Joachim Dyfvermark:  Vi får väl se...

AERO: DET ÄR VÄL INTE SVERIGES OCH TELIA SONERAS FEL ATT DET ÄR SÅ I DESSA LÄNDER ,, Ni vinklar alltid era program åt fel håll !!

Joachim Dyfvermark:  OK, och hur skulle vi gjort

matrixloud: Jag är övertygad att regeringen är insatt vad telia har för affärer! Saker i toppen i vårt samhälle är större än vi tror. Så är det bara!

Joachim Dyfvermark:  Vi får se vad staten vet, vad de visste, och hur dom ska agera

Robin H: bojkotta Eurovision Song Contest i Azerbadjan

Joachim Dyfvermark:  Nej åk och stöd de demokratiska krafterna

MT: Man kan inte blanda sig i lagstiftning för olika länder Om alla mobiloperatörer bojkottar diktaturländer bromsas urveckling i dessa länder Hur påverkar avsaknad av kommunikationsmöjligheter mänskliga rättigheter ?

Sven Bergman:  Relevant i allra högsta grad. och också ett av Teliasoneras två huvudargument (det andra är ”vi följer bara lagen”). Låt mig då säga: varför måste man ställa det ena mot det andra? varför är det antingen eller? Varför har inte teliasonera ställt några som helst motkrav? Det är i alla fall det man oroas över på Finansdepartementet just nu, där man i dag krävt svar från Teliasonera. mvh

Robin: Med tanke på att Telia till stor dels ägs av staten, har ni frågat ansvarig minister/tjänsteman vad de säger om det hela?

Sven Bergman:  Finansmarknadsminsiter Norman har i dag med anledning av våra avslöjanden sagt att han kallar till sig teliasonera och vill ha svar på vissa frågor. Regeringen är orolig. Och statssekreteraren på Finansdep sa i dag att det inte håller att som teliasonera säga att man ”bara följer lagen” i dessa diktaturer och auktoritära regimer. Vi talar ju om att det är diktatorns lag man följer... mvh

Nic: Varför försöker Uppdrag Granskning sätta sig över länders suveränitet?

Sven Bergman:  Det tycker jag inte vi gör. Vi granskar ett till stora delar statligt ägt bolag, och hur det agerar i en rad länder där hela befolkningar hålls i järngrepp av hårdföra regimer. mvh

Justice: Jag vill rikta ett stort tack till Er som vågar utmana dessa drakar som styr människors väl och ve. Tack!

Sven Bergman:  Tack. Roligt att du uppskattade programmet. mvh

Emil: Telia kommenterade precis detta med att ”snart är det likadant i Sverige” . Kommer ni granska svenska teliasonera?

Sven Bergman:  jag har svårt att förstå det uttalandet, jag har inte sett det själv, jag är övertygad om att vi i Sverige snart inte förtrycks av en diktator och slängs i fängelse bara för att uttryckt en kritisk åsikt, eller för att vi röstat på ”fel” land i melodifestivalen... mvh

Micke R: Diktaturer har väl alltid skitit i lagar och överenskommelser, varför tror ni det skulle funka annorlunda här?

Sven Bergman:  Det  tror vi inte heller. Frågan är snarare: har Teliasonera trott det? nej det har bolaget förstås inte gjort. Teliasonera har bara varit väldigt noga med att inte upplysa allmänhet och ägare om det... mvh

Stig Olsson Ystad: Vem tillverkar de svatra lådorna?

Fredrik Laurin:   De är komplext, men ”lådorna” tillverkas dels av Ericsson och Nokia som gör hela systemen, där avlyssningspunkter ingår. Men sen kopplas annan utrustning till dessa punkter och de kommer i flera fall från israeliska företag. I Uzbekistan är det israeliska Verint som sköter den tekniken åt säkerhetstjänsten, i Kazakhstan är det Ronex, också de med isreliska tekniker. 

Stoffe: Men snälla ni. Det spelar ju ingen roll vilket telekom företag som installerar sig i öst. Nu var Telia först. Det handlar bara om pengar. Men det är ju inte Telias ”fel” att det är diktatur i dessa länder. Det är ju inte Telias ”fel” att folk slås ner på gatan. Dålig vinklad dokumentär. Suck

Joachim Dyfvermark:  TeliaSonera ger diktaturen information om oliktänkande som råkar illa ut. TeliaSonera har ett ansvar. Sen ligger naturligtvis det största ansvaret på regimerna, men man ska noga tänka sig för vem man inleder samarbete med, och vad man ställer upp på om man ska utge sig för att syssla med etik, och särskilt om man är statligt ägt.

Joel: Tycker ni man ska säga upp sina abonnemang med TeliaSonera här i Sverige?

Sven Bergman:  Det har vi ingen åsikt om. Vi bedriver journalistik, inte kampanjer. mvh

Lasse: Har du kommit på några norska telebolagen, till exempel Telenor i dessa länder, med liknande samarbete?

Fredrik Laurin:   Sannolikt går alla mobiloperatörer som opererar i dessa länder med på samma form av avlyssning.

Jakob: När får vi se ett reportage om RKP och Säpos användande av trafikdata i Sverige? Där behövs minsann inga domstolsbeslut, vilket ni missade att nämna.

Joachim Dyfvermark:  Säpo följer i grunden samma regler som den öppna polisen.

Ildiko C: Det är så bra att ni gör ett så bra jobb så vi får titta in bakom kulliserna också! Tack för det!

Fredrik Laurin:   Tack!  Det är dina licenspengar som gör det möjligt!

l-hs: Hoten och metoderna finns och används även i Sverige och är svåra att få fram i ljuset, omkopplade telefoner så att man vet att hjälp är inte lätt att kontakta och ”om man talar om saker så kan man bli inlåst på mentalsjukhus” med flera hot , där det värsta är hot mot tredje person. Jag fick obehagliga minnen utav 16 åringen förhör...

Joachim Dyfvermark:  Det finns en väldigt stor skillnad vill jag ändå påstå, även om den svenska psykiatrin har en mycket mörk och skamlig historia

Cainius: Hej, Problemet med hela programmet är väl att det är olika lagar i olika länder, Telia kan inte bestämma lagarna i ett annat land. I Sverige krävs det ett domslut om Telia skall lämna ut information, och det följer Telia, i tex Kazakstan är det väl tydligen inte så, men det är inte Telias fel ?

Sven Bergman:  Nej det är inte Teliasoneras fel. Men det viktiga är varför man valt att så intimt samarbeta med väldigt hårdföra säkerhetstjänster, och varför man inte ställt några som helst krav, och varför man inte berättat som det 'är tidigare. mvh

zaik: Intervjun av teliachefen just i på nyheterna är ju frktansvärd pinsam. skulle skämmas över en sådan chef. Även judas sålde info för pengar.........

Fredrik Laurin:   Jag tyckte också att Lars Nyberg gjorde en platt figur i Aktuellt. De har helt enkelt inget att säga till försvar för att de gör det möjligt för säkerhetstjänster som är kända för mord och övergrepp att ge sig på deras kunder.

Jonathan Mellin: Jag uppskatar programmet, jag tycker ni är modiga att ni vågar göra det ni gör. Mvh

Joachim Dyfvermark:  Tack

Julia: Man blir så fruktansvärt upprörd när man hör hur dessa modiga människor blir motarbetade, allt för att Telia Sonera ska få tjäna mera pengar. Och strunt samma hur många procent de äger – det handlar ju om att de ger sitt stöd till dessa diktaturer och deras kränkningar av mänskliga rättigheter. Vilket tror ni är bäst- att man som aktieägare är kvar men på något sätt kan försöka påverka Telia Sonera till förändring eller gå ur och visa sitt missnöje på det sättet?

Sven Bergman:  Det vill jag inte ha någon åsikt om. Det kan du bara själv avgöra. mvh

Tabyking: Vad använder ni för mobiloperatör på SVT? Både Tele2 samt Telenor äger operatörer i öststaterna. Jag tycker er töntiga redaktion bör sluta att använda mobiltelefoner så ni inte stöttar förtryck ock diktaturer.

Fredrik Laurin:   Tråkigt att du tycker att det är töntigt det vi gör. Vi hoppas att det gör skillnad. Inte är töntigt.

M.B: hej väldigt bra program ikväll. Undrar när ni skall granska försäkringskassan har väldigt många vänner som säger att läkarna säger välkommen till lotteri samt att det sitter folk som inte kan någon medicin som beslutar vilka som får vara sjuka.

Joachim Dyfvermark:  Försäkringskassan är granskad i omgångar. Vet inte om det är något på gång. Mejla tips till UG på vår hemsida.

nyvunnen kunskap: Eftersom allt det som beskrivs i reportaget går att utföra här utom lagen av vissa aktörer — det finns ingen anledning att tro att det inte utförs om det går och ligger i aktörens intresse —, och snart även inom lagen med nya drakoniska lagar, så hoppas jag verkligen att ni återkommer med uppföljning av området. Lovar ni? Framtiden avgörs nu. Medborgarna behöver korrekt information

Joachim Dyfvermark:  Lovar

Anna: Är det bara Life som säkerhetstjänsten har tillgång till? Då är det ju bara att byta telefonoperatör?

Sven Bergman:  Alla mobilooperatörer måste, för att överhuvudtaget få finnas på marknaden och tjäna pengar, låta regimen (säk tjänsten) ha fullständig tillgång, i realtid, till alla dina uppgifter som kund. mvh

Dansker: Sverige er et feministisk konsensusdiktatur – undertrykkelsen og nedværdigelsen er mennesker sker bare med andre metoder – blandt andet journalister som vender det blinde øje til

Joachim Dyfvermark:  Förstår inte ditt inlägg, förklara vad du menar.

Micke R: Ni pekar på viktiga saker och ställer bra frågor, men det är ett genuint dilemma som TeliaSbefinner sig i. Det kan ni väl spegla också och inte bara agera blodhundar?

Fredrik Laurin:   Självklart har de ett dilemma. Men det har vi VERKLIGEN försökt skildra. Vi har sökt en intervju i vekcor med Nyberg för att han skall få ge sin synvinkel. Men han har gömt sig  bakom sin informationschef som bara repeterar samma mantra – vi följer lagen där vi arbetar. 

Olle: Så ni tror inte att ESC kommer att nyttjas i propagandasyfte av de styrande i Baku? Otroligt naivt!

Joachim Dyfvermark:  Jo det tror jag, men jag hoppas också att det inför, under och efter ska komma inslag av protest och demokrati.

David: Vad är allternativet om Telia drar sig tillbaks från dessa länder?

Fredrik Laurin:   Sannolikt att deras ryska konkurrenter tar över marknaden.

moderator: Peter Bagge: Oj, halva chattiden har redan gått. Våra reportrar kommer att beta av alla frågor de hinner fram till kl 22.

Peter Nyström: Tänk, jag blir inte förvånad. Telia Sonera har ju gett fullständigt sjutton i sina kunder både på hemmamarknaden som internationellt. Som svensk aktieägare genom staten så skäms jag över de värderingar ett sådant bolag har!

Sven Bergman:  Du verkar vara långt ifrån den enda som upprörs. mvh

AERO: Sverige är ju en stor KAPITALIST REGIM styrd av REINFELT & BORG.

Joachim Dyfvermark:  Vet itne riktigt vad dui menar, men gissar att du anspelar på att regerginen gilla aktieutdelnignen man får. Vi får väl se om regeringen har kaft och vilja att markera.

Sassa: Vad tycker ni om deras respons? Syftar på kvinnan från telia sonera ni pratade med i slutet (minns inte hennes namn)

Fredrik Laurin:   Cecila Edström. Personligen tycker det är genant att höra så välartikulerade och välbetalda människor försvara samarbete med diktaturer som bevisligen har kokat sina medborgare till döds. (Karimovs regim har gjort sig skyldig till det.)

Erk: Vad är problemet? Att Sverige gör affärer med diktaturer? Det är väl inget nytt. För de företag som ger sig in på dessa marknader så gäller det att följa deras lagar och regler.

Sven Bergman:  Nej, historien upprepar sig. Men den som tycker det är helt oproblematiskt borde kanske kunna stå för det och tala sanning i så fall. mvh

Esi: Svt, Janne, sven o co. Måste tacka er för det arbetet ni lagt på att göra granskningen. Dessutom riskerar ni era egna liv för rättvisan. Ni som pratar om att programmet är vinklat: ni skulle inte ens kunna diskutera detta program i denna chatt om vi vore i de där länderna som Telia samarbetar med. Det skulle inte hjälpa om ni pratade positivt om diktaturerna heller. Så fort ni öppnar käften så skulle de börja leta efter er med Telias hjälp. När de fångar er skulle ni ofrivilligt bli tvungna att fortsätta snacka positivt om diktaturen, kanske blir ni själva spioner. Om ni snackat negativt om landet i chattet, ja då är det kört. Vill inte ens nämna konsekvenserna. De är hemska. Vi ska va glada att vi bor i Sverige trots att det är massa spioner här också men när staten fångar någon här så går de inte och kokar folk levande.

Joachim Dyfvermark:  En spännande liknelse. Jag vill dock förtydliga att våra liv, som svenska medborgare aldrig varit hotade.

Bo A: Fantastiskt bra att ni visar hur ett svenskt företag med svenska staten som dominerande ägare agerar i dessa diktaturer. Ser fram emot hur regering och riksdag agerer på denna information.

Sven Bergman:   regeringen har redan i dag, innan reportaget sändes, reagerat. Finansdep har sagt att de kallar upp teliasonera och vil ha svar på en rad frågor. mvh

Micke R: Tycker ni att vi ska bedriva handel alls med diktaturer?

Joachim Dyfvermark:  Jag tror på globala överenskommelser där diktaturer inte kan spela ut multinationella företag mot varandra. Jag tror i grunden att Teliasonera tycker detta är skitjobbigt, men de vill vara där och de vill ha marknadsandelarna och för det är de beredda att göra avkall på etiska koder och en hel del annat också.

Stig Olsson Ystad: Ett stort problem för er är alla intervjuade som svarar med inlärda klycher. De borde skämmas

Fredrik Laurin:   Ja, de repeterar en inlärd klyscha – att de måste följa lagen i de länder där de opererar. Men de utelämnar det faktum att de lagar de pratar om är Islam Karimovs. Och de dikterar han själv. Sedan två deccenier.

Arne: Lars Nyberg motiverar att de tillåter säkerhetstjänst att avlyssna allt i nätet, genom att säga att de följer lagen i respektive land! En diktators lag ... Jag undrar om han hade vågat att säga samma sak om han använt barnarbetare, vilket det säkert är ”lagligt” i flera länder. Naturligtvis inte, just regler om barnarbete har sjunkit in i företagen att de måste följa. Men att sälja övervalningsutrustning har ingen tidigare påvisat och då kör de på. Allt för pengarna. Var finns kapitalisternas samhällsansvar?

Joachim Dyfvermark:  En bra liknelse med barnarbete. Ja, jag vet inte om han lyckades övertyga särskilt många

Lars Stenberg: Hyckleri utan like! Jag hörde när Carl Bildt kommenterade läget i Saudiarabien men utan att nämna hur Sverige hjälper regimen. Idag fick jag höra hur ett bolag som ägs av svenska staten hjälper till att förtrycka flera länder i Asien. Resonemanget gick ut på att alla teleoperatörer i världen har samma problem. Det var ett av de vanligaste ursäkterna från överlevande Nazister att om inte jag hade dödat honom så hade någon annan gjort det. Det verkar inte finnas några moraliska eller etiska gränser för om människor skadas eller inte bara företagen får göra affärer.

Sven Bergman:  När man träffar några av alla dessa människor som förtrycks, ansikte mot ansikte, är det svårt att inte tycka att det är hyckleri. men de som beslutar i styrelserummet och företagsledningarna i TS och deras bolag har knappast gjort det... mvh

Olli: För mig som utlänning är den Svenska identiteten mycket dominerat av den oportunistiska kulturen i sin ekonomisk framgång. För ofta verkar det att landets rikedom är utvunnen från att misbruka redan utsatta människor någon annan stans. Det gör att jag aldrig kommer känna mig stollt att bo här. Principen pågår i flera lager av kulturen: lömskhet över gränserna, men trevligt och jämnt organiserat hemma. Jag beklager det. Tack för en intrigerande reportage.

Joachim Dyfvermark:  Tack själv, och tack för intressant perspektiv.

JR: Kan man verkligen lite på att våran regering inte visste något? tycker det luktar mörkläggning !

Joachim Dyfvermark:  Vi får väl se vad regeringen visste. Jag hoppas de kommer att redovisa det.

CB: Säkerligen samarbetar de här länderna med varandra, men finns också en risk för att de ska kunna ta sig in i ex.vis vårt nät?

Fredrik Laurin:   Tekniskt finns den risken och ffa är det ett hot över internet. Många oppositionella i utlandet har jagats av dessa länders säkerhetstjänster. Nyligen blev en Uzbekisk Imam skjuten i Norrland. Ännu ouppklarat så vitt jag vet.

Olga: Hej! Alla de människorna som har misshandlats, hotats till döds, och andra otrevligheter vågade visa sina ansikten och tala mer er öppet. Detta även att de vet att dem kommer att riskera sina liv. En enda anställd från Telia Sonera ställer upp trots statligt ägande i företaget; men vågar inte visa sitt ansikte eller uppge sitt namn med hänvisning till repressalier. Vad säger det om vår demokratiska Sverige? MVH; Olga

Sven Bergman:  Många vågade inte ställa upp öppet, eller vågade överhuvudtaget inte ha kontakt med oss. Och jag förstår och respekterar det fullständingt. Vi pratar inte om det är ”Kling och Klang” som kan knacka på deras dörr – vi talar om oerhört hårdföra säkerhetstjänster. mvh

@dam: Jag vet inte hur jag mår nu, känner mig lustigt arg. Det jag tänker göra nu är sprida detta inslaget och i veckan så skall jag säga upp min telefon. (Telia)

Sven Bergman:   Många är upprörda. mvh

Ali: En mycket imponerande film. Vad lämnade dig de starkaste intrycken när du gör dokumentär och var idén kom ifrån?

Joachim Dyfvermark:  Människorna. Det är det fina med vårt jobb, att man får möta dem som berörs. Idén fick vi från Egypten, där det framkom att olika företag hade samarbetet med regimen – efter det att regimen fallit.

Bks: Det här är att jämföra med krigsmateriel export. Fy Telia dåligt!!!

Fredrik Laurin:   Ja, det finns många likheter med krigsmateriel. Man säger ofta ”dual use” för såna här produkter – sånt som kan användas till både ”bra” och ”dåliga” saker. Och i många fall är sådana produkter belagda med exportkontroll just för att de inte skall hamna hos sådana som Islam Karimov. Men inte Telias tjänster. Ännu så länge.

Kirra: Jag brukar inte jaga upp mig men nu e jag förbannad! Visst, Telia följer ”lagar” men gör man så här mot andra människor? Ny byter jag o min man bolag o jag hoppas vi konsumenter kan göra påtryckningar här. Börja med att sälja aktierna! Tack för reportaget.

Sven Bergman:  Väldigt många är upprörda. mvh

Insider: Jag jobbar inom TeliaSonera och blir riktigt illa berörd av detta inslag.. Hade verkligen INGEN aning om att Telia ”hjälper” diktaturer på detta sätt. Bedrövligt och osmakligt! Telia borde eller rättare sagt måste omedelbart lämna dessa länder om bolaget skall hå någon trovärdighet kvar i framtiden...

Fredrik Laurin:   Det är mycket intressant att du jobbar inom företaget. Jag vill gärna ha kontakt med dig och andra. Ta kontakt på ett diskret sätt. Ring mig via SVT:s växel hemifrån tex. 08 7 840 000

Jonathan Mellin: Jag fattar inte varför TeliaSonera gör så här

Sven Bergman:   En stor förklaring är sannolikt: pengar... mvh

D: Har ni tagit del av de fyra (4!) frågor Nyström fick av representanten från staten som han nämnde i Aktuellt??

Joachim Dyfvermark:  Ja. Något i stil med: Vad säger ni om uppgifterna På vilket sätt gör Teliasonera skillnad (för det ska de göra kräver staten) Hur fungerar verksamheten i praktiken Behöver man ett nytt etikprogram, utvärdering  Lite osäker men nåt sånt

Svensk med utländsk B.G: Jag blir inte förvånad om jag som svensk med utländsk bakgrund blir avlyssnad av säpo trotts jag inte utgör ngt. hot. Många av de svenska affärer vara sig statliga eller privata saknar i många avseenden etiska koder. Hon som blev intervjuad i slutet av programmet, betonade rättigheten för polisens brottsbekämpning då de gör sina avlyssningar, skulle varit bra om ni har frågat henne, om demokrati anses som bott att bekämpa.

Sven Bergman:  Vi hoppas återkomma och få ställa fler frågor. mvh

Matte: Med 37% ägande av teliasonera – går det att påverka tror ni?

Fredrik Laurin:   Det är Sverige och svenskarnas starkaste kort. Ägandet. Svenska staten är i särklass störst och kommer de övernes med Finland kan de bestämma hur de vill att företaget skall agera. (De har inte full majoritet tillsammans idag, men nästan.)

Erik: Nämndes i reportaget att intresset från regimer för övervakning via mobilnät med mera ökat efter erfarenheterna från ”den arabiska våren”. Kan ni berätta mer om detta? många hänvisar ju även nu till den arabiska våren när man försvarar etablering i mindre demokratiska länder.

Joachim Dyfvermark:  Min bilod är att regimerna är väldigt oroliga att den arabiska våren ska sprida sig, därav den ökade kontrollen.

Robert: Som journalister: Hur känns det att få ett stort genomslag med ett program som angriper andra länders självbestämmande – ett självbestämmande som Ni helt utan bakgrund döper till diktatur? Allt bara för att Ni ska få visa hur duktiga Ni är.

Fredrik Laurin:   Du har fel. Vi har grundlig research som stöd för varje ord i reportaget. Inklusive defintionen diktatur där vi använt den. Du är välkommen att läsa på vår hemsida så ser du mer om vad basen för dessa påståenden är. Tex The Economist INtelligence Unit. Freedom House ”Nations in transit” Googla dem och återkom sedan gärna. fredrik.laurin@svt.se

Micke R: Rent konkret: vad tycker ni att TeliaSonera ska göra i den sits dom befinner sig? Har dom något val egentligen om dom vill finnas där?

Sven Bergman:  Den sits dom befinner sig i? Dom har väl inte bara hamnat i denna situation. Vi talar om oerhört väl avvägda beslut och riskbedömningar inför enorma investeringar. Det är teliasonera som satt sig i denna sits. Men de har noga valt att inte barätta om vad det inneburit. mvh

moderator: Peter Bagge: Chatten är öppen ytterligare ca 15 minuter.

Micke R: Det är synd att ert reportage kan ge såna skador på TeliaSonera och folk som har sina jobb och inkomster därifrån för familjeförsörjningen eller är det ett syfte?

Joachim Dyfvermark:  En ganska snäv syn tycker jag. Jag tycker absolut att man måste larma om att människor utsätts för rättsvidriga övergrepp. Det är Teliasonera som satt sig i den här situationen, vi har inte satt dem där.

Olle: Verbale Bildt kan ju börja att ta kontakt med dessa länders Ambassadörer och företrädare i Stockholm eller är det under hans värdighet att hjälpa dessa stackars människor?

Fredrik Laurin:   Jag träffade Bildt idag på en presskonferens om just detta men han ville inte säga något alls. Han ville inte ens sätta gränsen för hur långt ett företag kan gå i samarbete med säkerhetstjänster som den Uzbekiska. Han fick den frågan, men svarade inte.

Stig: jag har 100 aktier i Telia Sonera i dag fick jag aktiutdelningen 200:- Om Telia gort så stora vinster som påstår bör väl utdelningen vara större?

Sven Bergman:  Titta i årsredovisningen så ser du hur stora vinsterna är. Det här reportaget handlar inte om aktieutdelning, utan om människor som övervakas, kontrolleras och förtrycks på allra värsta sätt. mvh

Birgit J: Såg Lasse Nyberg på Aktuellt- att inte karln fattar att det inte är OK att ha KGB i TeliaSoneras lokaler, som ngn slags hyresgäst. Man blir så urförbannad irgit J

Joachim Dyfvermark:  Ja, det var kanske inte den bästa intervjun han gett. Men den var tydlig i var de står.

Ny: Varför ger ni sken i reportaget att Skype skulle vara säkrare än att använda mobiltelefonen?

Fredrik Laurin:   Det är något säkrare. Skype samtal krypteras mellan de två inblandade datorerna. Om man kommer åt kryptonyckeln, som finns hos Skype, så kan man lyssna. Men det är mera mek än att säga åt Teliasonera att man vill ha full access till deras nät.

bob: Varför är det så många som försvarar det som sker, det handlar om att ta ställning. Att kritisera ert repotage är befängt – ni lyfter ju bara upp ett problem till ytan. Vad är skillnaden i att det är sånt liv när vi säljer och hjälper till med vapentilverkning i förtryckens namn, det här är samma sak.

Joachim Dyfvermark:  Jag är också lite förvånad. Vi ville berätta om hur det ser ut i verkligheten. Varflr man hamnat dör och vad man ska göra åt det måste andra svara på. Och att inte berätta är att svika de som är utsatta.

Gustaf de la Belt: Är ett mål att slå ihjäl svenskt näringsliv?

Joachim Dyfvermark:  Nej

Bengt Ek: Så skype är säkert, eftersom ni valde det i stället för Telia?

Sven Bergman:  Skype ska vara säkrare än vanlig telefoni – men om någon lyckats installera programvara i din dator och/eller kommit över ditt lösenord så kan du förstås avlyssnas. Inget är helt säkert. mvh

lasse: litar ni på svenska mobilnätet? mvh lasse

Fredrik Laurin:   Nej. Om man har allvarliga saker att prata om skall man inte lita på det. FRA, mobiloperatörerna själva, Säkerhetspolisen och vanliga polisen kan alla lyssna. Med varierande grad av besvär.

Jocke: Måste bara fråga undersöker ni vad alla telefon/internet företag gör med oss Svenskar med den nya Ipred lagen som gick igenom i Riksdagen? och detta i en sån kallad demokrati!

Joachim Dyfvermark:  Det är mycket på gå¨ng i sverige. Men det är väldigt långt kvar innan vi befinner oss i samma situation som många av de länder vi rapporterar om. Men icke desto mindre bör man vara völdigt försiktig med att förlora mark. Det är svårt att vända tillbaka.

Thomas A: SVT som driver uppdrag granskning och avlönar sina journalister är representerade i melodifestivalen arrangerat av förtryckarstaten Azerbadjan där till största delen av intäkterna och kontroll av detta spektakel med säkerhet tillfaller regimen där, konklutionen är väl att SVT borde ha avsagt sig Melodifestivalen i Azerbadjan och städat i eget bo

Sven Bergman:  Vi är journalister och vår uppgift är att dra fram skit i ljuset. Hur SVTs ledning ställer sig till din fråga vore intressant att höra. Skriv ett brev till vd Eva Hamilton. mvh

Jan: Hur länge jobbade ni på den här historien och hur många journalister og researchers?

Fredrik Laurin:  Tre reportrar, Joachim, jag och Sven. Ola som fotograferade och Andreas som gjorde research i de rysktalande områdena. Vi har jobbat med den här historien sedan mitten av hösten, på helfart i ett par månader.

Esi: Glömde tacka dig också Joachim. Stort tack allesammans! Ja, precis våra liv är inte hotade här i Sverige. Men jag hoppas ni inte ger upp för att berätta sanningen, och att ni även granskar hur Telia och även tele2 sköter sig i Sverige. Och inte att förglömma att det säkert finns telefonileverantörer, som kanske direkt är spioner åt sina hemländer? ni vet såndär billiga telefoni- bredbandsleverantörer som erbjuder låga priser. Vad sysslar de egentligen med? Vi vet ju redan att diktaturambasaderna redan är spioner åt sina länder, men vem mer sasmarbetar de t.ex. med? Det finns mycket man tänker på.

Joachim Dyfvermark:  Tack själv. Har du konkreta tips får du höra av dig på mejl.

nyvunnen kunskap: Gjordes det några försök från er sida att intervjua representanter för diktaturerna där ni var?

Fredrik Laurin:   Vi vägrades visum till Azerbadjan så där var det inte möjligt. Vi har kommunicerat med samtliga länders företrädare och erbjudit dem att kommentera.

Micke R: Vilket val har Telia enligt er om dom vill verka i dessa länder? Kan dom i realiteten säga Nej?

Joachim Dyfvermark:  Man har alltid val. Särskilt i etableringsfasen. Nu tror jag, men det är spekulationer från min sida, att det är välödigt välsigt svårt.

Nätbyggare: Kollade ni vem som betalat de”svarta lådorna” och driften av dem mm. Brukar oftast specificeras i de ”tenders” som är en förutsättning för att få licencer mm. och även vilka som levererar dessa ”svarta” lådor

Sven Bergman:   Ja, vi vet som betalar. Det kommer publiceras snart. vad gäller vem som levererat tekniken vet vi även det, i vissa fall är det Ericsson... mvh

alfredo: Ni verkar vara splttrade i SVT's medverkan i ESC. Ni är ju självaanställda i smma företag.

Joachim Dyfvermark:  Men vi är olika personer med olika viljor och har – tack och lov – rätten i det här landet att tycka fritt, även om ESC:)

Micaela Berlin: Om man har Skype i sin dator får man bort avlyssningsdelen genom att ta bort programmet?

Joachim Dyfvermark:  Förstår inte frågan

Bengt Ek: De enskilda aktieägarna ni intervjuar blottar ju en monumental dumhet när de tror att telefonbolagen kan agera i diktaturer utan att bli använda för ogenerad avlyssning. Är det okej för er moraliskt att visa upp vanliga människor, överraskade av en mikrofon, i en så sinnesslö dager? Hade inte mediaetiken egentligen krävt att ni utelämnar en sådan förödmjukning? (Naturligtvis var de inte de främsta offren i programmet, men nu handlar det ju om tv i en demokrati.)

Sven Bergman:  Det är en relevant synpunkt. Vi tar oss åt av kritken och ska diskutera det. mvh

Anders: Undrar bara varför ni är så rädda för att göra jämförelser med svenska förhållanden. Telia Sonera är vana sedan 10 år tillbaka att upplåta sina nät för svensk polis, utan att fått se något domstolsbeslut. Kanske inte så kontigt att man kör på på samma sätt i andra länder och litar på deras säkerhetstjänst och polis?

Fredrik Laurin:   Det är lätt att halka snett här. I Sverige finns det trots allt ett antal spärrar som skall förhindra att såna här system används godtyckligt för att förtrycka människor. Det är ingen garanti för att det inte sker, men det är enligt min mening en milsvidd skillnad jmf med tex Uzbekistan.

Crypto: Använder du cryptophone och hur lång tid tog det att göra filmen?

Joachim Dyfvermark:  Nej, vi använder mejl, pgp. Några månader

flaco:  Tack för ett bra jobb.

Joachim Dyfvermark:  Tack själv

Micaela Berlin: Vad innehåller de svarta lådorna?

Fredrik Laurin:   Det är mer än lådor. Det är servrar som Nokia och Ericsson säljer, det är specialprogram som tillhandahålls av tex israeliska Verint.

Dansker: Det er ikke kun Telia, der støtter diktaturerne – det er alle abonnenterne – så det er egentlig ret let at gøre noget – drop telia allerede i morgen!

Joachim Dyfvermark:  Eller ring dem och säg vad ni tycker – först

zaik: OM det är samt som visades på tv nyss kan det likställas med vapenexport. Då blir det genast lite mer besvärligt att förklara.

Sven Bergman:  Det ÄR sant. Teliasonera har fått se reportaget i flrväg i samband med att bolaget skulle besvara våra frågor. Ing av de allvarliga uppgifter som vi avslöjat har teliasonera tillbakavisat. Vi har dokument respektive noga kontrollerade källor till allt vi publicerar. mvh

Carl: Hur ska säkerhetstjänster i dessa länder fungerara, om de inte har samma möjligheter som i Sverige med laglig avlyssning av mobiltelefonnät?

Joachim Dyfvermark:  Ingen har ifrågasatt rätten av avlyssna kriminella under rättssäkrta former.

Olle: Jag föreslår vi ALLA maibombar Bildt, eftersom idag vägrat svar på frågor på presskonferensen.

Fredrik Laurin:   Mailbomba är att ta i. Men det är en relevant fråga varför Carl Bild, som idag ledde en internationell konferens om hur internet kan bygga demokrati, inte vågar ta ställning i frågan om ett statligt ägt bolags samarbete med regimer som Islam Karimovs? Jag tycker det är anmärkningsvärt. Mycket.

Bokstaven: Bra program – blir så trött på dessa informationsdirektörer som bara ljuger. Har dom ingen självkritkik? Det syns ju i TV-rutan hur tydligt som helst att dom ljuger. Skulle aldrig köpa ens en ärta av dom. Förstår dom inte att dom är genomskådade av allmänheten? Varifrån kommer dessa människor från?

Joachim Dyfvermark:  Jag tror de gör sitt bästa. Cecilia Edström har ett jobb att försvara Teliasonera och skydda sin VD. Det är itne lätt att befinna sig i hennes situation heller. Men det sagt så tycker jag att de borde ha valt en annan strategi, att om och om igen tala om sin förträfflighet funkar inte i längden. Tycker jag, men det min personliga åsikt efter att ha mött och hört dem ett par gånger.

Micaela Berlin: Samlas avlyssningsinformationen i servrarna?

Fredrik Laurin:   Det beror på. Vissa servrar förmedlar trafiken till säkerhetstjänsternas servrar som sannolikt lagrar delar av den.

Micke R: Gör TeliasSonera ingen nytta för demokratin i dessa länder?

Sven Bergman:  Det tycker bolaget självt att man gör. Och självklart är teletekniken oerhört viktig. Men jag förstår fortfarande inte varför det är ”antingen eller”. Om ett till stora delar statligt ägt bolag gör mångmiljonvinter i länder där de helt lagt sig för regimens krav och lämnar ut ALLT, om ALLA – finns då inte ett problem som är viktigt att öppet diskutera? mvh

Dansker: Dyfvermark – tror du virkelig at en samtale med en teleoperatør skulle få telia til at ændre adfærd? (Det er her journalister bliver blinde og bidrager til det svenske folks afmagt)

Joachim Dyfvermark:  Ledsen, vad menar du? Vilken teleoperatör har Telia pratat med?

JR: Insider ring inte hemifrån utan köp en billig kontantskortstelefon och släng den efter ni har pratat med UG. Tänk på att allt lagras nu för tiden

Fredrik Laurin:   Helt sant. Den som har ett viktigt tips att komma med bör tänka på säkerheten. En kontantkortstelefon och ett samtal till SVT:s växel är ett sätt. PGP – Pretty good privacy – epostkryptering – är ett annat.  Våra nycklar finns på www.trojkan.se

pe:  Håller med @dam. Jag avslutar mitt telia abbonemang och ska satsa på fåret dom har ju rolig reklam ochså.

Sven Bergman:  Många som verkar resonera likadant som du. mvh

Yang: Vad har ni uppnådd om Telia utgångar och kinesiska företag in på dessa marknader?

Joachim Dyfvermark:  Nej, det är ju det sorgliga. Att ingen, varken svensk eller kinesisk operatör hittills har kunnat säga nej till regimens krav.

JR: Ärligt talat! finns det någon ärlig politiker? Som Erkänner någonting? Vi får hoppas att UG kan ändra världen. Tack för en bra granskning av Solna mer sådana tack!

Fredrik Laurin:   Sofia Djiobaridis skall ha credden för den utmärkta och viktiga solnagranskningen. Men tack!

lena: Fick ni sensurera reportage? Eller visade ni allt?

Fredrik Laurin:   Ingen cencurerade någonting. Vi visade allt som var relevant och som vi kunde belägga

Veronica: Det känns inte kul med Eurovision Song Contest längre! Borde läggas ner helt klart såsom nu framkommit! Eller kan det vara så svårt at utesluta diktaturer i alla fall?

Sven Bergman:  De flesta av oss har nog inte tidigare reflekterat över förtryck och övervakning när vi tittat på Eurovision Song Contest. mvh

MR:G: Tjena på er alla! Det var ett intressant reportage om detta med avlyssnings systemet som används i öststaterna. Det är tragiskt att myndigheterna missbrukar detta mot civilbefolkningen.... Om det vore rätt så skulle väl dom kunna använda systemet att ta och jaga dom kriminella i stället.... Och vi i Sverige har ju avlyssning på all vår mobila ,data,och telefon trafik dagligen både inom landet, och all trafik som går ut och kommer in i landet... Och i hemliga bergs rum skall detta ligga i olika delar av landet.. Detta stämmer väl med det jag har fått reda på?.

Joachim Dyfvermark:  Jag håller helt med om att man borde jaga kriminella istället. Den senare delen i frågan vet jag inget om.

MrDa: Hur kom denna dokumentären till liv?

Sven Bergman:  Se vår hemsida, hur vi gått tillväga i denna granskning. mvh

Frågsam ???: Synd att -ni missade/ inte vågade/ inte fick- ta med parallellerna mellan de samhällen som ni granskade och vårt eget moderna välmående men inte alls demokratisk . Det ni snuvade tittaren på är faktumet att vårt eget ”demokratiska”samhälle har befogenheter och makt att bete sig på en nivå som skulle få de här diktaturerna att framstå som rena amatörerna. Faktumet att vår egen säkerhetspolis kan använda(och använder antagligen) exakt samma teknologi och metoder för att ”hålla oss säkra mot extremister, islamister , och för dagen högerextrema ”.

Fredrik Laurin:   Visst samma teknologi finns här. Och det är mycket allvarliga hot mot yttrandefrihet och demokrati. Men det är svårt att ifrågasätta att en demokrati skall får försvara sig mot sådana som tex Anders Behring Breivik. Men det måste ske under demokratisk kontroll.

Oroad: Synd att ni inte frågade kommunikationsdirektören från Telia om hon tyckte det vore OK att hon eller hennes familj avlyssnades när som helst av myndigheterna.

Sven Bergman:  Bra fråga. mvh

flaco: Sam: frågan är inte om vi måste eller ska påverka . Ska Sverige, staten tjäna pengar på detta förtryck.!!

Sven Bergman:   Bra att det blir debatt. mvh

Stoffe: Joachim: Absolut, det har du rätt i. Tyvärr så har bolagen press på sig att finna nya pengar. Så dem kommer nog att fortsätta.

Joachim Dyfvermark:  Ja, men tänk om man kunde sälja finfina grejer, som teliasonera faktiskt gör. OCH värna mänskliga rättigheter, OCH ställa krav. Vore inte det nåt?

Theodor Ödlund: Hur många personer träffade ni totalt och hur många lyckades ni prata med?

Fredrik Laurin:   Mycket svårt att svara på. Men det är hundratals sedan starten av det här projektet. De flesta i länder som det är mycket svårt för en svensk språkokunnig journalist att researcha i. Vår räddning var kollegor i de länderna och vår researcher Andreas.

Limpan: Gratulerar till ett välgjort och avslöjande rportage!

Sven Bergman:   Tack. mvh

Sven: Hur vet ni att israeliska företag har bidragit till övervakningen arkitektur? Har ni konfronterade dom med uppgifterna? âr det andra enn Verint og Ronex?

Joachim Dyfvermark:  Dig vill jag prata med. Mejla mig joachim.dyfvermark@svt.se.

Fredrik Laurin:   Tack alla som chattat. Nu vill jag gå och titta på svtplay.se Aktuellt och höra vad Lars Nyberg hade att säga. Hör gärna av er ni som har inside information från Teliasonera och andra telecombolag!  fredrik.laurin@svt.se  08 7 840 000

Sven Bergman:  Tack alla som skrivit och haft synpunkter. Ni är många och det är omöjligt hinna besvara alla. Men om ni inte fått svar mejla oss gärna, vi lovar svara: fredrik.laurin@svt.se sven.bergman@svt.se joachim.dyfvermark@svt.se Och ni som har fler tips – hör av er! mvh sven bergman 

Joachim Dyfvermark:  Tack alla för givande inlägg. Vi hörs nästa gång...

moderator: Peter Bagge: Tack för alla frågor – nu stänger vi för ikväll!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet