Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rykten spreds om att han mördats – se tjetjenske regimkritikern Tumso Abdurachmanov i en ny intervju med Uppdrag granskning. Foto: SVT

Rykten om tjetjensk bloggares död osanna – har levt med skydd på hemlig plats

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Tjetjenska och ryskspråkiga medier gick i december ut med att den tjetjenske oppositionella bloggaren Tumso Abdurachmanov mördats. Men det var inte sant. Uppdrag granskning har som enda nyhetsredaktion träffat honom på en av säkerhetsskäl hemlig plats i Sverige. 

– Det finns aldrig några stunder då jag kan säga – nu kan jag slappna av. 

Tumso Abdurachmanov är en av de mest välkända kritikerna av den tjetjenska regimen och ledaren Ramzan Kadyrov. I sociala medier har han över en halv miljon följare och han lever som politisk flykting i Sverige. 

Två ryska medborgare har dömts för att försökt att mörda honom i hans bostad i Gävle 2020, enligt domstolen fanns det kopplingar till tjetjenska staten. I början av december förra året försvann han, vilket flera medier rapporterade om. Påståenden om hans död spreds snabbt över världen, även i svensk media.

Skydd dygnet runt  

Men Tumso Abdurachmanov lever. När Uppdrag granskning träffar honom kan han av säkerhetsskäl inte gå ut med några konkreta detaljer om vad som hänt honom under de månader han varit borta. 

– Det går upp och ner och det var en topp under kanske någon vecka när myndigheterna tog min säkerhet på största allvar. Jag hade skydd 24 timmar om dygnet. 

Hans tystnad om vad som hänt handlar också om att skydda sina släktingar som utsätts för påtryckningar i Tjetjenien. 

– När du förstår att dina släktingars öden beror på dina handlingar, och att kriminella ligger bakom och övertygar mina släktingar om att problemen kommer försvinna om jag slutar. Det är en svår situation. 

Avslöjade hemlig underrättelserapport  

Efter mordförsöket 2020 kunde Uppdrag granskning avslöja en hemlig underrättelserapport som lägger ansvar på Rysslands president Vladimir Putin för attacken mot Tumso Abdurachmanov. Kreml nekade till all inblandning, i ett mejl till SVT.

Tumso Abdurachmanov säger sig inte ha några planer på att sluta kritisera Kadyrov. Han menar att den stora uppmärksamheten kring hans försvinnande har fått hans följarskara att växa.  

– Bruset runt min persona har stärkts, och till min fördel har det ökat intresset för min verksamhet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.