Se filmen från mordförsöket: ”Vem har skickat dig?”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Mordförsöket i Gävle blev en världsnyhet. Den tjetjenske regimkritikern Tumso Abdurachmanov lyckades övermanna sin angripare och direktsände minuterna efteråt till hundratusentals tittare via sociala medier. För Uppdrag granskning rekonstruerar han den blodiga kvällen han undvek döden.

I början av 2020 lever Tumso Abdurachmanov gömd i Sverige. Kritiken han uttalat mot den tjetjenska regimen har gett honom fiender. En dag i början av 2020 svävar han hans liv i fara.

En man som tagit sig in i hans lägenhet i Gävle med en hammare går till angrepp, när Tumso Abdurachmanov ligger och sover. Efter några blodiga ögonblick lyckas Tumso övermanna honom. Minuterna efteråt börjar han direktsända på sitt Instagramkonto:

–  Vem har skickat dig? frågar han den man som attackerat honom.

Två dömda och en efterlyst

En man och en kvinna dömdes senare för sin inblandning och utvisas från Sverige. Ytterligare en man från Tjetjenien misstänks av Säpo som en av hjärnorna bakom attacken och är i dag internationellt efterlyst. 

Uppdrag granskning har kunnat avslöja att frågan om vem eller vilka som låg bakom attacken sträcker sig betydligt längre än så. 

Spela klippet ovan för att se filmen från minuterna efter mordförsöket.

Missa inte Uppdrag granskning

Reportaget ”De ryska torpederna” finns på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.