Den tjetjensk bloggaren Tumso Abdurachmanov attackerades med en hammare i sitt hem i Gävle. Förövaren medgav i video att han kom från Moskva. Foto: TT

Regimkritikern Tumso Abdurachmanov utsattes för mordförsök i Gävle – släktingar bortförda

Uppdaterad
Publicerad

Den tjetjenske regimkritikern och bloggaren Tumso Abdurachmanov utsattes för ett mordförsök i Gävle. Efter Uppdrag gransknings program, som sändes i december, har nu nio av hans släktingar förts bort av den tjetjenska regimen i den ryska delrepubliken Tjetjenien, meddelar han på sin Telegram-kanal.

Uppdrag granskning har tagit del av en ny anmälan som Tumso Abdurachmanovs advokat, Jens Sjölund, har lämnat in till Säkerhetspolisen.

– Hoten mot min klient Tumsu Abdurakhmanov fortsätter på samma absurda nivå som tidigare. Denna attack mot hans släktingar är en attack på yttrandefriheten, en universell mänsklig rättighet, säger Jens Sjölund, som tar hotet på högsta allvar.

Hot om tortyr

Uppdrag granskning har även sett ett hotfullt sms som ska ha skickats till Tumso där han av underhuggare till de tjetjenska myndigheterna ställs inför ett ultimatum i syfte att stoppa hans kritik mot den tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrov. Tumsos anhöriga kommer bland annat att bli torterade om han inte ber Kadyrov om ursäkt, står det i meddelandet:

”Vi kommer snart att börja skicka bilder på dina släktingar till dig. Några av dem kommer att vara i döende tillstånd och möjligtvis även döda. Om du känner igen deras trasiga ansikten så klart))) mina bröder jobbar hårt på dina bröder i våran källare. Du har 24 timmar på dig att göra din sista video i vilken du ber Ramzan Achmatovitj om förlåtelse. Och efter den videon slutar du göra fler. Bara efter det börjar vi släppa dina släktingar, en efter en.”

– Jag ser mycket allvarligt på hoten. Detta är definitivt en upptrappning av förföljelserna. De har kidnappat släktingar tidigare, men nu saknas information. Tidigare visades våra släktingar upp i lokal-tv, de tvingades ta avstånd och skälla ut oss, men den här gången finns inga spår, säger Tumso Abdurachmanov till Uppdrag granskning.

Kreml förnekar inblandning

Tidigare i december avslöjade Uppdrag granskning, med hjälp av en hemlig rapport från en europeisk underrättelsetjänst, vilka som bär ansvar för attacken mot Tumso och andra tjetjenska regimkritiker i Europa. Rapporten lägger ansvar för de tjetjenska morden och mordförsöken, på Vlamidir Putin. Kreml förnekade all inblandning, i ett mejl till SVT.

Natten till den 22 december ska bortförandet av släktingarna ha ägt rum. För närvarande är det okänt var hans anhöriga befinner sig, enligt Tumso.

Tumso tror att förföljelserna mot hans släktingar kan vara en reaktion på genomslaget i samband med Uppdrag gransknings program.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se minuterna efter mordförsöket som direktsändes på Tumso Abdurachmanovs Instagramkonto. Foto: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.