Här konfronteras en av männen bakom attacken – tvingade exfru att förföra offret

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Tumso Abdurachmanov utsattes för ett mordförsök hemma i sin lägenhet i Gävle. Den som släppte in angriparen genom ytterdörren var en kvinna han hade en kärleksrelation med. I själva verket hade hon spelat ett dubbelspel och var en del av en gillrad kärleksfälla. Men kvinnan hävdar att hon agerade under hot – från sin exman. 

Ett halvår innan mordförsöket i Gävle kontaktades Tumso Abdurachmanov av en 32-årig tjetjensk kvinna, bosatt i Frankrike, via sociala medier.

Vid ett par tillfällen under hösten 2019 besökte hon Tumso i Sverige och en kärleksrelation utvecklades. I Säpo:s utredning omnämns hon som flickvän, men hon och Tumso hade också gift sig enligt muslimsk tradition.

Läs mer: Hemlig underrättelserapport: Putin bär ansvar för mordförsök i Gävle

Men i själva verket var kvinnan en del av en gillrad kärleksfälla. Tumso förstod inte förrän under polisutredningen att han hade blivit förförd – och lurad.  

– Jag blev chockad. Det var ett ordentligt förräderi, säger han.  

Kodord: “Polis”

Kvinnan hävdar i sin tur att hon tvingats in mordplanerna av sin före detta man i Tjetjenien – som hon säger hade tagit deras gemensamma barn och fört dem till hemlandet.

Dagen före mordförsöket i Gävle skickade hon bilder tagna inifrån lägenheten till ex-mannen. Det var också han som gav henne order om att öppna dörren för mördaren – med kodordet: ”Polis”.  

– ”Om du inte öppnar dörren i dag så får du varken höra eller se dina barn mer”, sa han, berättade kvinnan under rättegången.  

Ex-mannen: “Ingen lust att kommentera”

Ex-mannen, som inte förhörts av svensk polis, bor i Tjetjeniens huvudstad Groznyj. När Uppdrag gransknings team söker upp honom vill han inte svara på några frågor.

Vet ni vem som beställde överfallet?

– Jag har inte minsta lust att kommentera det.

Ex-mannen hävdar att anklagelserna från ex-frun är falska och lägger all skuld på henne.

– Om svensk polis är intresserad får de göra en officiell förfrågan och komma hit. Jag ska berätta allt för utredarna. Jag har ingenting att dölja. Alla som har förtalat mig i den här historien tänker jag ställa till svars. Men inte enligt rysk lag, utan enligt tjetjensk lag. Det kan jag försäkra.

Vad innebär ”enligt tjetjensk lag”?

– Den som inte fattat redan fattar snart.

Den 32-åriga kvinnan dömdes i första instans till 8 års fängelse för medhjälp till försök till mord. Hovrätten sänkte sedan straffet till 1,5 års fängelse för medhjälp till grov misshandel, eftersom rätten bedömde att hon inte visste att Tumso skulle mördas. 

Kvinnan har utvisats. Uppdrag granskning har sökt henne utan att få svar.

Missa inte Uppdrag granskning

Reportaget ”De ryska torpederna” finns på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.