Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
“Att förändra något i Tjetjenien kan man bara göra från Moskva” – Ojub Titiev reagerar på Uppdrag gransknings avslöjande. Foto: SVT

Rysk människorättsorganisation: “Putin måste ställas till svars”

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Under onsdagen kom Uppdrag Gransknings med nya avslöjanden om mordförsöket på en tjetjensk regimkritiker i Gävle. I en hemlig europeisk underrättelserapport läggs ansvar för attacken på både den ryska delrepubliken Tjetjenien – och president Vladimir Putin. Nu säger företrädare för Rysslands äldsta människorättsorganisation Memorial att han delar bilden.

Sedan 2009 har tolv tjetjenska regimkritiker mördats eller utsatts för mordförsök i Europa. Dåd som slagits fast eller misstänks vara politiskt motiverade. Uppdrag granskning har berättat om ett av dem, då den kände tjetjenske bloggaren och regimkritikern Tumso Abdurachmanov attackerades i sitt hem i Gävle i februari 2020. 

– Varje dag förvärras läget för befolkningen i Tjetjenien. Det finns inga ljuspunkter. Men trots riskerna fortsätter människor att förse oss med ny information om hot de utsätts för, säger Ojub Titiev, från den ryska människorättsorganisationen Memorial.

Memorial är Rysslands äldsta människorättsorganisation – som ryska myndigheter just nu försöker stänga ned. De dokumenterar bland annat människors vittnesmål om kränkningar, tortyr och utomrättsliga avrättningar inifrån president Ramzan Kadyrovs hårdföra styre i Tjetjenien. 

– Kadyrovregimen i Tjetjenien är ett farligt system som bryter mot människors rättigheter. Det är farligt att det bedrivs terror mot befolkningen, och Kreml tillåter det. 

”Putin måste ställas till svars”

Uppdrag granskning har tagit del av en hemlig rapport från europeisk underrättelsetjänst som lägger ansvar för mordförsöket på Tumso, och på andra regimkritiker i Europa, ännu högre upp i den ryska hierarkin i Ryssland.  

Om Kreml inte ställer krav på Kadyrov kan ingenting förändras i Tjetjenien, säger Ojub Titiev, som betonar att Kadyrovregimen finansieras med skattepengar ur den av federala statskassan. 

– Att förändra något i Tjetjenien kan man bara göra från Moskva. Det är Rysslands president Vladimir Putin som måste ställas till svars. Det är han som är statsöverhuvud. Kreml bestämmer allt. Det räcker inte att lägga ansvaret på Kadyrovregimen för attackerna mot tjetjenska regimkritiker i Europa, säger Ojub Titiev.

Svar från Kreml

Ramzan Kadyrov har styrt Tjetjenien sedan 2007 – hela tiden med Kremls finansiella stöd för att återuppbygga republiken från krigsruinerna. I utbyte lovar Kadyrov trofasthet till Putin och slår brutalt ner motstånd och självständighetskrav. Den som inte följer honom betraktas som en fiende. 

Tjetjeniens informationsminister Achmed Dudaev vill inte svara på Uppdrag gransknings frågor om regimens inblandning i mordförsöket på Tumso Abdurachmanov.

– Jag förstår ärligt talat inte varför ni tror att vi skulle behöva eller vilja kommentera vad nån av de otaliga internethjältarna håller på med. Vi har varken tid eller lust att reagera på den här individen eller andra som han.

I ett mejl, undertecknat “Ryska Federationens president, Vladimir Putin”, svarar hans presstalesperson till Uppdrag granskning: “Vi har verkligen ingenting att göra med dessa mord på människor i europeiska länder”.

Reportaget ”De ryska torpederna” finns på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordförsök på tjetjensk regimkritiker i Gävle

Mer i ämnet