Förundersökningen flyttades på måndagen från polisen till Säkerhetspolisen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Säpo utreder mordförsök mot tjetjensk bloggare

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen har tagit över förundersökningen om mordförsöket mot en tjetjensk bloggare i Gävle.
– Det rör ett av våra ansvarsområden, säger Gabriel Wernstedt vid Säkerhetspolisens presstjänst.

Den kände tjetjenske regimkritiske bloggaren överfölls i sin bostad i Gävle den 26 februari. Med en hammare i högsta hugg gav sig angriparen på bloggaren, som fick en skada i pannan men lyckades försvara sig. I en blodig video fick bloggaren sedan angriparen att erkänna att han kommit från Moskva.

Mannen, en 29-årig rysk medborgare, har häktats på sannolika skäl misstänkt för mordförsök. En kvinna har häktats för medhjälp till mordförsök. Båda nekar till brott.

Beställt dåd?

Förundersökningen flyttades på måndagen från polisen till Säkerhetspolisen eftersom den anses ligga under ett av Säpos ansvarsområden. Vilket vill Säpo inte berätta.

Bloggaren själv misstänker att styret i den ryska delrepubliken Tjetjenien har beställt dådet. Tidigare åklagaren Therese Stensson har svarat jakande på frågan om ett beställningsdåd från Ryssland är ett av spåren.

Efter flykten från Tjetjenien 2015 har bloggaren gjort sig ett namn på Youtube. Han vill se ett självständigt Tjetjenien men är inte känd för att förespråka våld.

Han har hotats öppet av Tjetjeniens talman Magomed Doudov sedan han i en video kallat delrepublikens expresident Achmad Kadyrov, den nuvarande ledaren Ramzan Kadyrovs far, för en förrädare.

En i raden

Bloggaren är bara den senaste av minst tolv tjetjenska regimkritiker i exil i Europa som utsatts för våldsdåd, flera med dödlig utgång. Människorättsorganisationer har pekat ut Kadyrov som ansvarig.

Så sent som den 30 januari dödades en regimkritikern med 135 knivhugg – på sitt hotellrum i Lille i Frankrike. Och i augusti i fjol sköts en separatist ihjäl i en park i Berlin mitt på blanka dagen. En man som har avslöjats som agent för den ryska säkerhetstjänsten FSB sitter häktad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordförsök på tjetjensk regimkritiker i Gävle

Mer i ämnet