Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är den tjetjenske regimkritikern Tumso Abdurachmanov under förhandlingen i Attunda tingsrätt. Hör Abdurachmanovs advokat i klippet ovan. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Tio och åtta års fängelse för mordförsöket på Tumso Abdurachmanov

Uppdaterad
Publicerad

Två ryska medborgare åtalades i oktober vid Gävle tingsrätt misstänkta för mordförsök och medhjälp till mordförsök på den tjetjensk bloggaren, Tumso Abdurachmanov, som var bosatt i Gävle. Nu döms mannen till tio års fängelse för mordförsök och kvinnan till åtta års fängelse för medhjälp till mordförsök. 

Det var den 26 februari förra året som den tjetjenske regimkritiske bloggaren, Tumso Abdurachmanov, överfölls i sitt hem i Gävle. Angriparen gav sig först på honom med en hammare vilket ledde till en skada i pannan, men Abdurachmanov lyckades efter en intensiv kamp försvara sig. I en blodig video som publicerades efteråt fick Abdurachmanov sedan angriparen att erkänna att han kommit från Moskva. 

Utöver mannen i 30-årsåldern som åtalades för mordförsök så åtalades även en kvinna misstänkt för medhjälp till mord. Hon ska bland annat ha etablerat kontakt med bloggaren, fotograferat i hans bostad och skickat bilderna till andra personer. Hon ska också ha släppt in angriparen i Abdurachmanov bostad.

Har handlat på uppdrag

I förhör har mannen i 30-årsåldern erkänt att han utdelat slag med hammaren men han har förnekat att han haft uppsåt att döda. Kvinnan å sin sida har i förhör sagt att hon förstått att Tumso Abdurachmanov skulle utsättas för våld, men nekat till att hon haft uppsåt att bloggaren skulle dödas. 

Enligt Gävle tingsrätt finns det inget som talar för att mannen som nu döms för mordförsök skulle ha haft några egna motiv till gärningen utan att han har handlat enligt uppdrag. Den enda motivbilden som finns är den som åklagaren framhållit, nämligen Tumso Abdurachmanovs kritik mot de styrande i Tjetjenen och den ”blodshämnd” som Tjetjeniens talman uttalade. 

Mannen som angrep Abdurachmanov när denne sov döms nu till tio års fängelse för mordförsök och kvinnan som bland annat tagit bilder döms till åtta års fängelse för medhjälp till mordförsök. Båda ska betala 140 000 kronor vardera i skadestånd och utvisas ur Sverige.

– Längden på straffen är något som vi diskuterat och Tumso tycker inte att det är tillräckligt långt eftersom det finns risk att ytterligare mördare skulle kunna komma, säger Jens Sjölund, Tumso Abdurachmanovs advokat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordförsök på tjetjensk regimkritiker i Gävle

Mer i ämnet