Två personer greps misstänkta för ett mordförsök efter en stor polisinsats i Andersberg i Gävle. Foto: Roger Nilsson

Två män åtalas för mordförsöket i Gävle på tjetjensk bloggare

Uppdaterad
Publicerad

Två ryska medborgare åtalas vid Gävle tingsrätt misstänkta för mordförsöket på en tjetjensk bloggare som var bosatt i Gävle. Mordförsöket ägde rum i slutet av februari i år.

Det är säkerhetspolisen som har bedrivit förundersökningen eftersom händelsen har kopplingar till regimen i ett annat land. Säkerhetspolisen har därför begärt att delar av förundersökningen sekretessbeläggs.

– Främmande makts aktiviteter och angrepp mot Sverige har intensifierats och breddats. Att en annan regim kan misstänkas ligga bakom ett mordförsök ser Säkerhetspolisen som ett exempel på hur underrättelseverksamheten har förändrats, säger Daniel Stenling, chef inom kontraspionage vid Säkerhetspolisen, i ett pressmeddelande.

– Det är självklart mycket allvarligt att en annan regim misstänks ha kopplingar till ett mordförsök i Sverige på en person som dessutom sökt sin fristad här, efter att ha hotats av regimen i sitt hemland, säger Daniel Stenling.

Åklagare från riksenheten för säkerhetsmål har lett förundersökningen. Rättegången inleds i nästa vecka.
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordförsök på tjetjensk regimkritiker i Gävle

Mer i ämnet