• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Tjetjenske bloggarens klipp på nätet – åklagaren: ”kan försvåra förundersökningen”

Uppdaterad
Publicerad

En person sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mordförsök på en regimkritisk tjetjensk bloggare i Andersberg i förra veckan. Efter attacken publicerade bloggaren ett klipp på Youtube där han filmade den misstänkte gärningsmannen.

Efter att han ska ha avvärjt hammarattacken och tillfogat angriparen skador la den regimkritiske tjetjenske bloggaren ut en video där han berättar om vad som hänt. Bloggaren publicerade också ett klipp där han frågar ut mannen som är häktad misstänkt för mordförsök.

– Det är ju målsägarens fria rätt att göra det om han vill. Det är klart att det kan försvåra förundersökningen men vi får ju gilla läget, säger åklagare Therese Stensson.

Mordförsök på tjetjensk regimkritiker i Gävle

”Finns ett hot mot bloggaren”

I Tyskland och Frankrike har två andra kritiker av den tjetjenska regimen mördats sedan förra sommaren. Och Michael Runey på människorättsorganisationen Civil right defenders bekräftar att det finns ett hot mot bloggaren som attackerades i Andersberg.

– Han är en av de mest populära bloggarna som är kritiska mot regeringen och ledare för regeringen i Tjetjenien har varit väldigt offentliga med sin önskan om att han antingen återvänder till Tjetjenien för att få någon sorts straff eller att det verkställs utanför landets gränser, säger Michael Runey.

Åklagaren menar att bevisläget är gott när det gäller vad som hänt i lägenheten men att det återstår en hel del arbete med förundersökningen.

– Både målsägare och misstänkt är från annat land och det finns uppgifter om att det här har att göra med situationer i hemlandet, säger Therese Stensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på tjetjensk regimkritiker i Gävle

Mer i ämnet