Mordförsök på tjetjensk regimkritiker i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

En känd tjetjensk bloggare överfölls i en bostad i Gävle i förra veckan. Han övermannande angriparen och fick denne i en blodig video att erkänna att han kommit från Moskva.

Även Sverige kan därmed ha blivit skådeplats för attacker mot regimkritiska tjetjener i exil.

Det var tidigare oklart var attacken ägde rum, men TT kan nu berätta att det var i Gävle.

Angreppet skedde den 26 februari i bostaden där bloggaren befann sig och rubriceras som mordförsök. Med en hammare i högsta hugg gav sig en man på tjetjenen, som dock lyckades försvara sig.

Mordförsök på tjetjensk regimkritiker i Gävle

Regimkritikern har filmat och lagt ut en video som enligt honom visar efterspelet till attacken. Bloggaren, som har en skada i pannan, andas häftigt och frågar ut angriparen som ligger i blodpölar på köksgolvet.

”De har min mor”

– Varifrån kommer du? frågar han den blodige i den inspelade videon.

– Från Moskva, svarar han till sist.

– Försökte du döda mig?

– Nej.

Efter en stund tillägger den tillintetgjorde angriparen:

– De har min mor.

Har polisskydd

Angriparen, en 29-årig man, häktades i söndags misstänkt för mordförsök.

Kammaråklagare Therese Stensson leder förundersökningen i ärendet. TT har inte lyckats nå henne.

I ett mejl till norska TV2 vill hon inte kommentera de inblandades nationaliteter eller andra förhållanden på grund av förundersökningssekretess.

Bloggaren vårdas på sjukhus och har polisskydd. Därifrån har han lagt ut en annan video där han berättar om vad som hänt och bekräftar där var händelsen ägde rum.

Flera mord

Flera tjetjenska regimkritiker i exil har attackerats utomlands. Misstankar har riktats mot den ryska delrepublikens ökände ledaren Ramzan Kadyrovs säkerhetstjänst. I augusti sköts Zelimchan Changosjvili ihjäl med två skott i en park i centrala Berlin. Han tillhörde Georgiens tjetjenska minoritet och hade tidigare stridit med tjetjenska rebeller. Den misstänkte mördaren, en kazakstanier med falska ryska identitetshandlingar, ska tiden före dådet haft nära kontakt med den ryska säkerhetstjänsten FSB.

I januari mördades en annan oppositionell tjetjensk bloggare, Imran Aliev, på ett hotellrum i Lille. Enligt fransk polis är mordet politiskt motiverat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på tjetjensk regimkritiker i Gävle

Mer i ämnet