Hör den tjetjenska bloggarens advokat om mordförsöket i Andersberg Foto: SVT

Hör den tjetjenska bloggarens advokat om mordförsöket i Andersberg

Uppdaterad
Publicerad

Den man som utsattes för en attack i en lägenhet i Andersberg förra onsdagen är enligt mannens advokat en känd tjetjensk regimkritisk bloggare. I helgen häktades angriparen och nu berättar målsägarens advokat om vad som ska ha hänt.

– Min klient låg och sov på eftermiddagen när han väcks av att någon slår honom i huvudet med ett järnföremål som visar sig vara en hammare.  Han lyckas sedan avvärja gärningsmannen och få tag på hammaren och utövar våld i självförsvar, säger Jens Sjölund, målsägarens advokat.

Vad ska motivet till angreppet vara?

Mordförsök på tjetjensk regimkritiker i Gävle

– Vi misstänker att det har att göra med att han är en av Tjetjeniens mest aktiva dissidenter på Youtube och ett ryskt socialt medium som heter Telegram. Och Instagram.

Liknar dåd mot andra regimkritiska personer

Flera tjetjenska regimkritiker har attackerats utomland och Jens Sjölund anser att det är tydligt att dådet liknar tidigare dåd som skett i Tyskland och Frankrike mot motståndare till den tjetjenska regimen.

SVT Nyheter Gävleborg har även sökt åklagare Therese Stensson för en kommentar men utan att lyckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på tjetjensk regimkritiker i Gävle

Mer i ämnet