Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per Lindqvist är åklagare och tycker att det är bra att Gävle tingsrätt slår fast motivet till mordförsöket på Tumso Abdurachmanov. Foto: SVT, Jonas Ekströmer/TT

Åklagaren: ”En blodshämnd som ligger bakom det här”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen dömdes två ryska medborgare för mordförsök och medhjälp till mordförsök på en tjetjensk regimkritiker och bloggare i Gävle. 

– Tingsrätten pekar ut att det är en “blodshämnd” som ligger bakom det här, säger Per Lindqvist, åklagare. 

Den så kallad “blodshämnden” har sin bakgrund i ett uttalande som Tjetjeniens talman gjorde mot bloggaren och regimkritikern Tumso Abdurachmanov, efter att Abdurachmanov kritiserat delrepublikens förre ledare, Achmat Kadyrov. 

Gävle tingsrätt har nu slagit fast att motivet till mordförsöket på Tumso Abdurachmanov hade att göra med just denna konflikt. Detta tycker åklagare Per Lindqvist är bra att tingsrätten klargör.

”Viktigaste i hela domen”

– Från mina utgångspunkter så tycker jag att det kanske är det viktigaste i hela domen, säger Per Lindqvist.

Den ena av de två misstänkta, en man i 30-årsåldern, dömdes under måndagen till tio års fängelse för mordförsök och en kvinna dömdes till åtta års fängelse för medhjälp till mordförsök. Båda två har delvis erkänt gärningarna men förnekar att det funnits något uppsåt att döda.

Hör åklagaren och Tumso Abdurachmanovs advokat berätta mer i videon ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordförsök på tjetjensk regimkritiker i Gävle

Mer i ämnet