Leonid Tiagatjov var OS-chef när Internationella olympiska kommittén tilldelade Sotji vinter-OS. Foto: AP/Moises Castillo

Ryske OS-chefen tackar utpekad knarkhandlare

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Gafur Rakhimov pekas ut som internationell knarkhandlare och medlem i kriminella organisationen Brödracirkeln men han är också ordförande i asiatiska boxningsförbundet och vice ordförande i Asiens olympiska råd. Enligt en rysk OS-chef är han nyckeln till att vinter-OS hamnade i ryska Sotji.

Amerikanska finansdepartementet har efterlyst Gafur Rakhimov för knarkhandel och pekar ut honom som en av ledarna i Brödracirkeln, en tung organisation som styr över kriminella nätverk i stora delar av Asien, men han är också högt uppsatt i Asiens sportvärld.

– Tack vare Gafur, vann Ryssland omröstningen. Tack vare Gafur som arbetade med de asiatiska länderna, så att de röstade för Ryssland, förklarar Sergej Kanev, kriminalreporter på Novaja Gazeta

UG – Ett OS byggt på sorg och tårar

Och han får stöd av Leonid Tiagatjov som var OS-chef när Internationella olympiska kommittén tilldelade Sotji vinter-OS:

– Jag kan med fast övertygelse säga att utan rösterna till IOK från asiatiska länder hade Sotji fått svårt att räkna med seger, och att dessa röster lades på vår kandidat tack vare det målmedvetna arbetet av Gafur Rakhimov, representant för Uzbekistan, tillika vice-president för Asiens olympiska råd, sa Leonid Tiagatjov i Rossijskaja Gazeta 2007, några månader efter att Sotji tilldelats vinter-OS 2014.

Gafur Rakhimov var kontroversiell långt före IOK:s omröstning. Redan vid sommar-OS i Sydney 2000 blev han stoppad från att resa in i Australien. Innan dess blev han utvisad ur Frankrike på 90-talet.

Enligt Sergej Kanev fick Gafur Rakhimov något i utbyte mot att ordna med de asiatiska IOK-rösterna.

– Det fanns överenskommelser. Gafur övertalar de asiatiska länderna om att de ska rösta för Ryssland och i sin tur lovar man att de bolag som ”tillhör” Ded Hassan ska få jobba i Sotji, säger Sergej Kanev.

Ded Hassan är ryska för Farbror Hassan. Han heter egentligen Aslan Ysojan och är idag död. Han sköts ihjäl för ett drygt år sedan. Innan dess ledde han ett av Rysslands tyngsta kriminella nätverk från sin bas i Krasnodarregionen där OS-staden Sotji ligger. För Sergej Kanev är det ingen tvekan om att kriminella grupper tog för sig när OS gick till Sotji. Inte minst genom den byggboom OS lett till inte bara för storbolagen utan även i Sotjiregionen:

– Bygg är en korrupt bransch, det finns tusen sätt att fuska på. man kan höja kostnaden för en entreprenad något enormt, sätta ut sina egna firmor överallt, en firma som jobbar med sand, en annan med elektricitet, en annan kör ut vatten, och annat material, så får du ta pengarna i egen ficka, säger han.

IOK:s val av Sotji var en god affär för Gafur Rakhimovs vän Ded Hassan och hans kriminella nätverk – genom byggruschen, men också för att han tidigt köpte upp mark som i och med OS steg kraftigt i värde. Det beskriver landsflyktige byggdirektören Valerij Morozov. Han har sett korruptionen inifrån och är en av få som sagt ifrån.

– Initialt går den största vinsten till dem som äger mark. Det bästa med Sotji är att marken är billig. Men om någon vet att det kommer att byggas och köper marken först så kan det ge mycket stora vinstmarginaler. De som gjorde detta i Sotji är stadstjänstemän, poliser, domare, de som visste om besluten i Moskva och vissa kriminella som fick information om detta, berättar Valerij Morozov.

Han har själv betalat mångmiljonmutor för ett projekt inför OS. Men när han inte ville betala en tjänsteman i Moskva och skrev ett brev till dåvarande president Medvedev för att berätta om korruptionen så fick han problem. Bland annat blev en av hans anställda i Sotji misshandlad på kontoret.

– Jag sa till honom att åka till sjukhuset. Dokumentera att han hade blivit slagen och gå till polisen för att lämna sin redogörelse och få utredningen påbörjad. När han gjort detta blev resultatet ingenting, säger Valerij Morozov.

Men budskapet var riktat till Morozov själv säger han:

– Då hade jag redan skrivit ett brev till president Medvedev. Och detta var budskapet till mig, att jag inte skulle skriva några brev till någon. Och att jag skulle hålla tyst om vad som pågick i de olympiska projekten.

Valerij Morozov bor idag i London där han har fått asyl.

Reportrar: Björn Tunbäck och Per Shapiro

Text: Gunnar Rensfeldt

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Ett OS byggt på sorg och tårar

Mer i ämnet