Så gjordes reportaget ”Tack gode Gud för pengarna”

Uppdaterad
Publicerad

Hur fick ni idén till reportaget?

När Anna Lindman och Pelle Westman gjorde programserien ”Den enda sanna vägen” om sekter fick de information som var intressanta för Uppdrag granskning. Det blev en cross over mellan två redaktioner på SVT.

Hur arbetade ni – vilka arbetsmetoder använde ni?

En stiftelse är inte lika transparant som ett aktiebolag, det gjorde det svårt för oss att få insyn. För att få veta vad som hänt har vi träffat många människor som berättat om sina upplevelser för oss. Det största hindret har varit att skapa förtroende. Vi är i dessa sammanhang sedda som något ont, som vill skada. Även om vi har träffat människor som lämnat Livets ord för länge sen, har de varit misstänksamma mot oss och vad vi velat berätta. När de förstått att vi velat höra deras berättelser, och vi lämnat garantier för återkoppling, har de berättat och informerat oss. När någon fått förtroende för oss har det hjälpt oss att få träffa andra. Det har tagit mycket tid, eftersom vi personligen träffat alla, oavsett om det varit i Sverige, Norge, Kanada eller Ukraina.

Vilka källor använde du?

Muntliga källor. Vi har haft samtal med över 60 personer, som varit med eller som fortfarande är med i Livets ord.

Livets ords hemsida.

Youtube, Livets ord play, twitter och bloggar, där Ulf predikat i världen. Det har hjälpt oss att kartlägga honom, när och var han varit ute och rest, men framför allt om hur ofta han predikat och talat om pengar.

På Länsstyrelsen kunde vi hämta ut nästan alla årsredovisningar. Länsstyrelsen registrerar också alla förändringar i styrelsen, där vi kunde läsa att Ekman fortfarande har familjerepresentanter i styrelsen.

Lantmäteriet registrerar alla fastighetsaffärer, köpesummor och inteckningar som Ulf Ekman genomfört vid sina husaffärer.

Vilka deltog i arbetet?

Reportrar: Anna Lindman och Magnus Svenungsson

Fotografer: Markus Junghard, Johan Palmgren, Martin Brundin, Martin Brown, Åke Wehrling

Redigerare: Marianne Lindecrantz

Redaktör: Peter Bagge

Hur lång tid tog arbetet?

Vi började i slutet av maj månad och sände den 25 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG - Tack gode Gud för pengarna

Mer i ämnet