Så manipulerades Palmeutredningen – vittne förhördes 43 gånger och ändrade sin historia

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Hur blev Christer Pettersson huvudspåret i jakten på Palmes mördare? Uppdrag granskning har pratat med tre personer med tidigare central position i Palmeutredningen som uppger att det fanns inslag av manipulation. Det handlar bland annat om att ett av polisens viktigaste vittnen förhördes över 40 gånger – och under tiden helt ändrade sin historia.

Ingen utredning av Palmegruppens arbete, inte ens regeringens omfattande granskning, har hittills kunnat svara på hur det kom sig att Christer Pettersson – en missbrukare från Rotebro – blev huvudspåret. Men i alla versioner som lämnats av Thure Nässén, den spanare som var central för spåret Pettersson, finns en gemensam nämnare: Knarklangaren Sigge Cedergren.

Christer Pettersson hade varit kund hos Sigge Cedergren och de kände varandra sen tidigare. Cedergren placerade Pettersson utanför bion under mordkvällen, han gav polisen information om ett möjligt motiv och ett mordvapen.

Fallet Christer Pettersson

Men samtidigt som han var en av Palmegruppens viktigaste vittnen var Sigge Cedergren i själva verket en förvirrad och nedgången missbrukare, enligt personer i hans närhet.

– Han började köra väldigt hårt med knark. Framförallt det polska amfetaminet som man sköt in. Han blev dålig i huvudet . Hjärnkontoret fungerade inte riktigt, berättar Kent Bängs, före detta narkotikapolis i Stockholm.

En polis träder fram

Under det senaste året har Uppdrag granskning haft möten med totalt tio mordspanare som arbetat i Palmegruppen och såg hur åtalet mot Christer Pettersson växte fram. Tre av poliserna uppger att det funnits inslag av manipulation i utredningen.

De berättar samstämmigt att polisen Thure Nässén systematiskt matade Sigge Cedergren med uppgifter för att han skulle svara rätt i förhör. Ingen av dessa vill ställa upp på intervju. Men vi hittar ytterligare en polis, som är villig att träda fram.

Under nio år var Sören Morberg utredare i Palmegruppen.

– Thure Nässén hörde sönder vissa vittnen.

Vad betyder det att höra sönder dem?

– Man kan inte förhöra en person över 20 gånger. Man kan ju inte styra upp ärendena och bestämma att ”den är det”. Det är åt skogen fel. 

Polisen: Man kan inte göra såhär

När Uppdrag granskning tittar närmare på den stora Palmeutredningen visar det sig att Sigge Cedergren förhördes av polisen totalt 43 gånger. Lisbet Palme, den enda som såg mördaren på nära håll, hördes ett tiotal.

De flesta av förhören gjordes av Thure Nässén, ofta utan bandspelare. De förhör som faktiskt spelades in är i dag förstörda. Det går alltså inte att säga på vilket sätt Cedergrens vittnesmål växer fram.

Men under de första 11 förhören finns inte ett enda spår av Christer Pettersson som gärningsman.

Cedergren vittnar om att han passerat mordplatsen, hört skotten och sett en flyende man. Han pekar först ut den flyende mannen som den kände tjuven Lars-Inge Svartenbrandt, sedan en polis i en av konfrontationsgrupperna som användes – men även sångaren Ted Gärdestad och till sist Christer Pettersson.

– Det här är gallimatias. De här förhören är inte värt pappret för min del, säger Sören Morberg om förhören.

”Sällan sett något så rörigt som detta”

Enligt polisens egen telefonavlyssning var Sigge Cedergren inte ens ute när mordet skedde. Han var hemma och talade i telefon.

– Jag har tittat på drygt 20 av alla de förhör som hölls med Cedergren och måste säga att jag har sällan sett något så rörigt som detta, säger Pär-Anders Granhag, en av Sveriges främsta experter på förhörsteknik som gått igenom protokollen med Cedergren.

Han pekar på exempel där Sigge Cedergren lämnat uppgifter som inte går ihop med fakta som polisen redan har, men då får han hjälp av Thure Nässén.

– Då säger förhörsledaren ”du ska inte låsa fast dig vid en tidigare lämnad berättelse bara för att du ska verka trovärdig”. Man uppmanar då Sigge Cedergren att ändra sig helt enkelt.

Ingen intervju med Nässén

Det är en tunn gränslinje, säger Pär-Anders Granhag, mellan att vara ute efter tillförlitlig information och att manipulera en person att berätta saker man vill som ”passar” utredningen.

– I ljuset av allt detta är det för mig gåtfullt hur man kunde tillmäta hans uppgifter så högt värde som man faktiskt gjorde.

Uppdrag granskning söker Thure Nässén för att han ska få bemöta vittnesmålen om att utredningen manipulerats. Han avfärdar uppgifterna om att han skulle ha matat missbrukare med information och vill inte bli intervjuad.

– Du är så fel ute så jag tycker det är tråkigt. Du, jag har ingenting mer att prata om här.

Uppdrag gransknings reportage om Christer Pettersson publiceras på SVT Play som en specialgjord serie från och med onsdag den 21 februari. Granskningen sänds också på ordinarie sändningstid den 21 och 28 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Christer Pettersson

Mer i ämnet